Nasa klarte å endre banen til en asteroide: – Dette er et gjennombrudd i det planetære forsvaret

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. oktober 2022 | 13:26

Nå er det målt store endringer i banen.

Nasa-fartøyet Dart krasjet i slutten av september inn i asteroiden Dimorphos.

Romskipet Double Asteroid Redirection Test (Dart) ble skutt opp fra California i november i fjor. Det traff asteroiden med en fart på rundt 23.000 kilometer i timen i slutten av september. Etter sammenstøtet endret asteroiden bane. Romskipet skal ha hatt en størrelse som et kjøleskap.

Asteroriden utgjorde ingen trussel, men formålet med testen var å se om det er mulig å beskytte jorda fra asteroider på faktisk kollisjonskurs. Det er første gang noe slikt er blitt forsøkt.

Dimorphos går i bane rundt en større asteroide, Didymos. Dimorphos måler 160 meter i diameter, eller om lag på størrelse med en stor egyptisk pyramide

Sammenstøtet skjedde 26. september. Dataene som Nasa samlet inn fra sammenstøtet, viser at Dimorphos’ omløpsbane rundt Didymos ble endret med 4 prosent, eller 32 minutter, fra 11 timer og 55 minutter til 11 timer og 23 minutter. Det var langt bedre enn Nasas forventninger om en endring på 10 minutter, skriver NTB.

– Dett er et vannskille for det planetære forsvaret og et vannskille for menneskeheten, sa Nasa-sjef Bill Nelson og fortsatte:

– Dette viser at vi er klar for alt universet kaster mot oss.

Han er strålende fornøyd med testen:

– På et eller annet tidspunkt i fremtiden, hvis vi oppdager en asteroide som truer med å treffe jorda, og som kan være stor nok til å gjøre virkelig skade, kan vi være takknemlig for at vi nå har gjennomført denne suksessfulle testen.

– Det er grusomt å tenke på at vi har tre år til med den idioten

mest lest