Blake Masters taper senats-race i Arizona: Trump hevder juks og vil ha omvalg

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 12. november 2022 | 09:12

Sittende senator Mark Kelly (D) blir gjenvalgt i Arizona etter en lang opptelling som blant annet skyldtes problemer med stemmemaskinene.

Kellys republikanske motstander Blake Masters har ennå ikke erkjent nederlaget og hevder han vil utfordre resultatet. Så langt hevder valgmyndigheten at Kelly har 51,8 prosent til Kelly og Masters 46,1. Noen stemmer gjenstår å telle, men det skal være for mange til at Masters kan ta ham igjen. Derfor har New York Times, CNN, Fox News og andre nå erklært Kelly som valgvinner.

Dermed har Demokratene og Republikanerne 49 senatorer hver når to delstater gjenstår, Nevada og Georgia. I Georgia er det allerede klart at det blir omvalg 6. desember mellom demokraten Raphael Warnock og republikaneren Herschel Walker.

I Nevada er det svært tett fortsatt i senatsracet og mediene i USA tør ikke spå hvem som vinner. Men demokratene Catherine Cortez Masto har det siste døgnet tatt inn på ledelsen til republikaneren Adam Laxalt, og hans ledelse skal å være under 1000 stemmer, skriver Fox News.

Masters, Walker og Laxalt har alle tre vært støttet av Donald Trump. Tap for disse blir derfor tolket av Trumps motstandere som bevis på at hans innflytelse og «tid» som leder av republikanerne bør ta slutt.

Les også: Trump benekter at hans kandidater – og hans selv – sviktet

Republikanerne trenger å vinne både Nevada og Georgia for å ta tilbake flertallet i Senatet. Hvis det blir 50-50 vil visepresident Kamala Harris stemme tippe flertallet i favør Demokratene.

Godtar ikke

Trump gikk fredag kveld ut og hevdet det var «valgjuks» i Maricopa fylke i Arizona som forårsaket tapet til Blake Masters.

På Truth Social hevdet Trump at det var «svindel» og at det faktum at opp mot 20 prosent av stemmemaskiner ikke virket påvirket valget.

Les også: Arizona: Tull med 20 prosent av valgmaskinene

Arizona er også delstaten der Trump og hans støttespillere fastholder at det var massivt valgjuks også i 2020.

«Så, i Maricopa er de igang igjen. Stemmemasker i stort antall virket ikke, men det skjedde bare i republikansk-dominerte distrikter, skriver Trump. «Folk ble tvunget til å vente i timesvis, så ble de utmattet eller hadde andre ting å gjøre og dro fra køene uten å ha stemt.»

Krever nyvalg

«Dette er valgjuks og ikke noe annerledes enn å stappe valgurner med falske sedler. De stjal valget fra Blake Masters. Kjør valget på nytt!» skriver Trump.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 eller bank 1506.80.92768

Trump går til angrep på DeSantis: – Illojal middelmådighet

mest lest