En ny gjennomgang av forskning viser at alkohol forekommer naturlig i nesten hvert økosystem på jorden, og at mange dyrearter som spiser søt frukt og nektar, regelmessig får i seg alkohol.
The Guardian skriver at forskerne ved Universitetet i Exeter har funnet at en rekke arter har tilpasset seg etanol i kostholdet. De får dette gjennom fermenterte frukter, sevje og nektar.
«Vi beveger oss bort fra et menneskesentrert syn på alkohol som noe kun mennesker bruker,» sier Anna Bowland, en forsker ved universitetet til The Guardian.
Studien viser at etanol ble vanlig på jorden for rundt 100 millioner år siden, da blomstrende planter begynte å produsere sukkerholdig frukt og nektar som gjær kunne fermentere. Vanligvis er alkoholinnholdet lavt, rundt 1-2% alkohol etter volum (ABV), men i overmodne palmefrukter kan konsentrasjonen nå hele 10% ABV.
Eksempler på alkoholforbruk i naturen inkluderer sjimpanser i Guinea som ble filmet mens de drakk den alkoholholdige sevjen fra raffiapalmer og edderkoppaper på Barro Colorado Island i Panama, som konsumerer gule mombin-frukter med et alkoholinnhold på 1–2,5%, skriver The Guardian med henvisning til en artikkel fra 2015.
Et ekorn.
Squirrel getting drunk on fermented pears pic.twitter.com/Xu5VS8QP9q
— Crazy Moments (@Crazymoments01) September 29, 2024
Enkelte arter har utviklet høy toleranse for alkohol. Eksempelvis drikker skjegghalede trespissmus store mengder etanol uten å vise tegn på beruselse, selv om forskerne påpeker at det er «uklart hvordan en beruset trespissmus ville oppføre seg». Bowland bemerker at «beruselse ikke er fordelaktig i et miljø der du kjemper for å overleve.»
Effektene av alkohol er spesielt slående hos insekter.
Mannlige bananfluer vender seg mot alkohol etter å ha blitt avvist som make, mens hunner av en nært beslektet art blir mindre kresne og har sex med flere hanner etter inntak. «Bevisene vokser for at mennesker ikke drikker alene,» skriver forskerne i Trends in Ecology and Evolution.