Privat muslimsk skole i Sverige legges ned grunnet sikkerhetsrisiko

Avatar photo
Arnt Folgerø
Tidligere journalist
Publisert 12. desember 2023 | 18:20

De 500 elevene ved den muslimske Cordoba-skolen i Kista i den nordlige delen av Stockholm får ikke vende tilbake til skolen etter jul.

Det er skoletilsynet i Sverige som trekker tilbake løyvet til å drive skolen etter advarsler fra den svenske etterretningstjenesten Säpo om at personer i skolens ledelse har forbindelser til voldelige, islamistiske ekstremister., skriver den internasjonale korrespondenten for Jyllandsposten, Michael Bjerre.

Den nøyaktige grunnen til at skolen blir stengt, er uklar, men Fredrik Hultgren-Friberg, som er talsmann for de svenske sikkerhetsmyndighetene, sier at representanter for skolen har vært i kontakt med islamister som går inn for vold.   

Ifølge Skoletilsynet skyldes tilbakekallingen «manglende egnethet i eier- og lederkretsen». Den svenske sikkerhetstjenesten Säpo mener at både ansatte og styremedlemmer har hatt kontakt med voldelige islamister og at en av dem «tidligere jobbet for en islamistisk terrororganisasjon i utlandet». Det skriver Nyhetsbyrån Jarva.

Henrik Landerholm, som er nasjonal sikkerhetsrådgiver i Sverige, sier at Sverige er truet fra tre kanter, av islamistisk terror, av Russland som ikke ønsker Sverige som Nato-medlem, og av væpnede bander med muslimsk bakgrunn som kriger mot hverandre, og som myndighetene frykter skal tjene som rekrutteringsgrunnlag for terrorgrupper.

Landerholm har i et intervju med den britiske avisa The Times sagt at Russland bruker desinformasjon og annen hybrid krigføring for å vekke sinne og hat mot Sverige blant fundamentalistiske muslimer.

– Mengden av sikkerhetsutfordringer vi nå møter på samme tid, er den største vi står overfor, i hvert fall siden den andre verdenskrigen. Situasjonen er meget alvorlig, sier han til avisen.    

 

mest lest