– Det grønne skiftet truer verdens energisikkerhet

Avatar photo
Publisert 13. februar 2023 | 17:00

Verdens største oljeselskap, Saudi Aramco, mener olje og gass ikke kan erstattes av grønne energikilder enda, ifølge Bloomberg.

Det store fokuset på klima bidrar til en underinvestering i olje og gass, som fører til en trussel mot verdens energisikkerhet, sier Saudi Aramco. På Saudi Capital Market forum søndag kom Aramco-sjefen med et klart budskap:

– Det nye narrative maler et bilde av en utopisk verden hvor grønn energi kan erstatte olje og gass over natta, sa han.

Ifølge en oversikt fra Bloomberg NEF var 2022 det første året der det ble investert like mye i overgangen til grønn energi som i fossile brennstoff.

En annen Bloomberg-analyse viser at de globale investeringene i grønn energi var på 1.100 milliarder dollar i 2022. Dette er en økning på 31 prosent fra året før.

– Hvis investeringer i grønn energi gjør at det blir en underinvestering i tradisjonelle energikilder som olje og gass, vil resultatet være enormt ødeleggende for den globale økonomien, samt energiprisene og energisikkerheten, hevdet Nasser.

Les også: Grønne investeringer har forbigått investeringer i fossile brennstoff

Det nye fokuset på ESG-investeringer (Enviromental, social og governance) øker kapitalkostnaden for olje og gass, som nå oppfattes å ha høyere risiko enn tidligere, avsluttet Nasser.

Opecs generalsekretær, Haitham Al-Ghais, forklarte videre at olje- og gassindustrien har slitt med en kronisk underinvestering, og trenger investeringer for 500 milliarder dollar årlig frem til 2045.

Her hjemme i Norge er Equinor innforstått med viktigheten av olje og gass. Spesielt gass til Europa. Konsernsjef Anders Opedal ønsker å holde produksjonen av olje og gass oppe til godt etter 2030.

– Da vi ga vår strategioppdatering i 2021 var vi veldig tydelige på at det grønne skiftet må være balansert. Det er behov for mer olje og gass på sikt, og det er behov for stabil produksjon for å sikre nok energi, har Opedal sagt til Finansavisen.

E-tjenestens fulle versjon om Russlands krig i Ukraina: «Et strategisk feilgrep»

mest lest