Finansielt helvete brøt ut i USA: – Får mange til å tenke på finanskrisen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. mars 2023 | 00:11

Frykten sprer seg til flere land enn USA etter at Silicon Valley Bank krasjlandet.

– På grunn av bankens størrelse frykter flere nå at dette kan spre seg og skape en systemrisiko som øker resesjonsfaren i USA. Denne hendelsen får mange til å tenke tilbake på finanskrisen, sier sjeføkonom og analysesjef Kari Due-Andresen til Børsen.

Fredag brøt et finansielt helvete ut i USA da Silicon Valley Bank i California ble satt under konkursbeskyttelse. Banken forvalter midler og har datterselskaper i land som Storbritannia og Sverige.

Det britiske datterselskapet, Silicon Valley Bank UK, er også satt under konkursbeskyttelse.

FDIC har tatt kontroll på nesten 175 milliarder dollar i kundeinnskudd, tilsvarende 1.867 milliarder kroner, ifølge E24.

Federal Reserve, sammen med FDIC nå vurdere å opprette en form for «nødfond» for å dempe ytterligere panikk i markedet, ifølge  Bloomberg.

I en felles uttalelse sier finansminister Janet Yellen, sentralbanksjef Jerome Powell og FDIC-sjef Martin Gruenberg at de iverksetter tiltakene for å styrke tilliten til banksystemet.

– Disse handlingene vil sikre at det amerikanske banksystemet fortsetter å oppfylle sin kritiske rolle i å beskytte innskudd og gi tilgang til kreditt for husholdninger og bedrifter på en måte som støtter sterk og vedvarende økonomisk vekst.

Flertallet av SVBs kunder har betydelig mer kapital enn det knyttet til banken.

Et av dem er dataspillgiganten Roblox. Ifølge Forbes har forvaltet SVB om lag 150 millioner dollar for Roblox. Det utgjør 5 prosent av selskapets rundt 3 milliarder i midler.

Bakgrunnen for kollapsen var kunngjøringen onsdag om at banken trengte ny kapital, hele 2,25 milliarder dollar. En rekke investorer reagerte på nyheten med å trekke midlene sine ut av banken i panikk.

SVB har investert mye av kapitalen i amerikanske statsobligasjoner. Disse har falt i verdi i takt med renteoppgangen. Banken måtte dermed selge obligasjonene med tap, og måtte hente inn nytt kapital for å dekke balansen.

Torsdag raste kursen med 60 prosent på børsen, før FDIC stanset handel med aksjen og valgte å fryse bankens eiendeler.

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

mest lest