Canada vil nå innføre tankepoliti med en 104-sider lang lov som skal gi myndighetene rett til å gripe inn mot personer som det er «rimelig å anta» vil begå hatytringer.
Statsminister Justin Trudeaus parti har i deres nye lovforslag inkludert en mekanisme som vil muliggjøre tiltak, som husarrest, for personer man frykter kan utføre hatefulle ytringer på et tidspunkt i fremtiden. Det skriver den kanadiske avisen The Globe and Mail.
Dersom riksadvokaten og en dommer fastslår at det er «rimelig å anta» at en person kan komme til å bryte lovene om hatytringer, kan de bli tvunget til å bære en elektronisk brikke som registrerer hvor de er. Vedkommende kan også beordres til å holde seg hjemme, med hensikt å eksempelvis holde personen unna steder som moskeer eller synagoger.
Loven åpner altså for at canadiske borgere i fremtiden kan ilegges straffereaksjoner for kriminalitet de enda ikke har utført.
Hvermannsen vil få muligheten til å sende inn anonyme klager mot andre canadiere for å delta i det de selv anser som hatefulle ytringer på sosiale medier. Ifølge The Globe and Mail frykter flere eksperter at dette kan ha en nedkjølende virkning på ytringsfriheten i landet.
Bryter man den foreslåtte loven, risikerer man bøter på opp til 39.000 britiske pund. I tillegg kan det komme krav om å betale erstatning på opptil 15.000 pund til offeret.
Lovforslaget muliggjør også livstid i fengsel som straff for «hatefull oppførsel». I dag er maksimumsstraffene for hatforbrytelser fem år i fengsel.
En rekke profilerte canadiere har rettet kritikk mot det nye lovforslaget.
I et innlegg i The Spectator skriver forfatter og feminist Meghan Murphy at hun vil være den perfekte målskiven for myndighetene, ettersom hennes kritikk av kjønnsideologi allerede er betraktet som hatefull transfobi av den statsfinansierte organisasjonen Canadian Anti-Hate Network.
Hun skriver og at bare det å frykte en potensiell fengselsstraff eller bot vil gjøre at mange ikke vil våge å ytre meningene sine dersom denne loven innføres.
Forfatter og miljøaktivist Margaret E. Atwood skriver på det sosiale mediet X at man vil komme til å se loven bli misbrukt av folk som retter falske anklager mot andre for å ta hevn på de. Hun sammenligner Trudeus politikk med den dystopiske og politisk allegoriske romanen «1984», som ble skrevet av George Orwell som en advarsel mot totalitarisme i skyggen av andre verdenskrig.
Ikke uventet har også den verdenskjente canadiske psykologiprofessoren Jordan Peterson rettet kritikk mot Justin Trudeau, som han har for vane å gjøre.
I et innlegg i National Post skriver han:
– Jeg kan forstå Trudeaus intensjoner. Det er mye fælt som skjer på nettet, og det er fellesskapets ansvar å ta tak i dette. Men de som støtter denne nye loven må spørre seg selv: har vi diagnostisert det underliggende problemet riktig? Og kan den foreslåtte kuren være verre enn problemet vi forsøker å løse?
På X kommer kritikken fra Peterson i et noe kraftigere kaliber:
– Det er på tide at canadiere som ikke følger med våkner opp. Narsissisten Trudeau er ikke i nærheten av å være ferdig med [å undertrykke] oss, skriver han.
I Norge var det kulturavisen Subjekt som først omtalte saken.