Hundrevis av droner og missiler sendt fra Iran mot Israel: 99 prosent skutt ned

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 13. april 2024 | 22:38

IDF (Israels Defence Forces) sier Iran har startet sitt gjengjeldelsesangrep mot Israel. Det israelske militæret melder at Iran har sendt over 300 droner, krysssermissiler og ballistiske missiler.

Kun et fåtall ballistiske missiler unngikk nedskyting og ødela infrastruktur ved en flybase opplyser IDF. En 10-år gammel gutt skal være den eneste som er skadd, ifølge medier.

De har selv lagt ut bilder fra angrepet.

De viser også fly som returnere fra tokt der de skjøt ned innkommende iranske droner og raketter.

På X skriver en talsmann for IDF:

«Av rundt 170 droner skutt opp av Iran – ikke en eneste av dem penetrerte staten Israel, da luftvåpenets krigsfly og våre og våre alliertes luftforsvarssystemer fanget opp dusinvis av dem.

Av de mer enn 30 kryssermissilene som ble skutt opp av Iran – penetrerte ingen av missilene israelsk territorium. Våre krigsfly fanget opp 25 missiler utenfor landets grenser.

Av mer enn 120 ballistiske missiler penetrerte et svært lite antall den israelske grensen, mens resten av missilene ble fanget opp. Dette lille antallet falt ved en flybase i Nafatim og forårsaket mindre skader på infrastrukturen.»

Omlag kl 01 norsk tid kom det bilder fra Israel som viser luftforsvarssystemet Iron Dome som skyter ned droner.

USA hadde varslet at de vet et angrep vil komme. Det var ventet denne helgen.

Joe Biden snakket med statsminister Netanyahu i løpet av natten. Han har angivelig anmodet om tilbakeholdenhet.

USA og Storbritannia hjalp til med skyte ned de innkomne iranske missilene og dronene.

Det israelske krigskabinettet bestående av Netanyahu, forsvarsminister Yoav Gallant og Benny Gantz er ventet å møtes søndag. Regjeringen har delegert responsen til disse tre.

Vi er klare til å forsvare oss, sa myndighetene i Tel Aviv.

Benjamin Netanyahu har lørdag kveld holdt en tale til folket på TV, og ba dem stå sammen mot trusselen.

– Vi er forberedt på et direkte angrep fra Iran, sier Netanyahu .

Natt til søndag har Israels statsminister Benjamin Netanyahu deltatt i møter med sitt krigskabinett for å bestemme landets respons.

– Vi sto imot. Sammen skal vi vinne, skriver han på X søndag morgen.

Ifølge Reuters like etter klokken 02:00 norsk tid, har det israelske militæret meldt at Iran har sendt over 200 droner og raketter. Flere titalls droner er angivelig skutt ned.

FNs sikkerhetsråd skulle møtes tidlig søndag morgen etter at Israel ba om fordømming av Irans angrep og betegner Den iranske revolusjonsgarden som en terrororganisasjon.

Israels militære talsperson, konteradmiral Daniel Hagari, sa at Iran skjøt dusinvis av bakke-til-bakke-missiler mot Israel, hvor de fleste ble avskåret utenfor Israels grenser. De inkluderte mer enn 10 kryssermissiler, sa han.

Det er Ikke bare Israel har skutt ned missiler og droner. Ifølge AlJazeera har landet fått hjelp fra Storbritannia og USA, opplyser Israels militær.

Iran har lovet gjengjeldelse for det de kalte et israelsk angrep på sitt konsulat i Damaskus den 1. april, som drepte syv offiserer fra Den islamske revolusjonsgarden, inkludert to høytstående kommandører. Teheran sa at deres angrep var straff for «israelske forbrytelser». Israel har verken bekreftet eller benektet ansvaret for konsulatangrepet.

«I tilfelle det israelske regimet gjør en annen feil, vil Irans respons være betydelig mer alvorlig,» sa Irans delegasjon til FN, og advarte USA om å «holde seg unna». Imidlertid sa de også at Iran nå «anså saken for avsluttet».

USAs forsvarsminister Lloyd Austin sa at Amerika ikke søkte konflikt med Iran, men ikke ville nøle med å forsvare Israel.

USAs president har utstedt en uttalelse om Irans angrep mot Israel, kort tid etter å ha snakket på telefonen med Netanyahu, der han sier at han fordømmer angrepet «på det sterkeste».

Biden sa at amerikanske styrker utplassert i regionen hjalp Israel med å nedskyte «nesten alle de innkommende dronene og missilene» og bekreftet Washingtons «ufravikelige forpliktelse» til alliansens sikkerhet.

Han la til at selv om det ikke var noen angrep mot amerikanske styrker eller anlegg på lørdag, «vil vi forbli årvåkne overfor alle trusler».

På sosiale medier vises video av det som angivelig er droner på vei.

Israelske innbyggere blir bedt om å følge alle ordre som kan bli gitt av militæret, som kartlegger alle innkommende missiler og andre lufttrusler.

I en oppdatering sendt ut på X advarer Irans øverste leder, Ayatollah Sayyid Ali Khamenei Israel:

– Det ondsinnede israelske regimet vil blir straffet, skriver Khamenei.

mest lest