Ukrainsk kommandant fortviler: – Russerne bare spaserte inn

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 13. mai 2024 | 10:11

«Hvor er forsvarslinjen? Hvor ble det av det dyre forsvarsutstyret?»

Det spør Denys Jaroslavskyj, sjefen for Ukrainas spesielle rekognoseringsenhet. Han er bokstavelig talt lamslått over de russiske troppenes fremmarsj i Kharkiv-regionen. Han deltok selv i den ukrainske offensiven i Kharkiv høsten 2022.

«Det finnes ingen første forsvarslinje. Russerne bare kom inn, de traff ingen minefelt,» sa han til BBC.

Han viste BBC-reportere en video tatt med droner som angivelig skulle vise russiske soldater som ubemerket marsjerte over grensen.

Ukrainske myndigheter sa at dyre forsvarsanlegg var under konstruksjon. Jaroslavskij hevder imidlertid at disse ikke er tilgjengelige.

Enten var det korrupsjon eller uaktsomhet. Det var ikke en katastrofe. Han hevder at det var et bedrag. Han frykter at Kharkiv kan bli overtatt av Russland i en nær fremtid.

«Jeg er sint. Da vi kjempet for dette territoriet i 2022, mistet vi tusenvis av mennesker. Vi risikerte livene våre. Og nå, fordi noen ikke bygde befestninger, mister vi folk igjen», sier han.

De siste dagene har de russiske styrkene gjort betydelige fremskritt langs grensen i Kharkiv-regionen. De har rykket omtrent 100 kilometer inn på ukrainsk territorium. Ifølge Focus Weekly lurer Jaroslavskij på hva som har skjedd med det ukrainske forsvaret.

Han hevdet at alle var klar over at det ville bli en offensiv i den retningen. Han minnet om at etterretningstjenestene i både Ukraina og Vesten var klar over at Russland skjulte militære styrker på den andre siden av grensen.

Vladimir Putin, president i Russland, har offentlig uttalt at han ønsker å etablere en buffersone i Kharkiv-regionen for å beskytte russisk territorium mot angrep fra Ukraina. Jaroslavskij var bekymret for at Ukraina ikke hadde forberedt seg godt nok.

I fronten, fem kilometer fra den russiske grensen, er han og soldatene hans i nærheten av byen Vovchansk. Han forteller at russiske soldater har kommet til utkanten av byen.

Ukrainas ressurser er begrensede når en ny front åpnes i nord. De ukrainske soldatene mangler ammunisjon på grunn av forsinkelser fra USA med å godkjenne ytterligere militær støtte. I gjennomsnitt kunne Ukraina bare avfyre én rakett for hver tiende russiske rakett.

Kharkiv-offensiven viser at Ukraina har brukt for lang tid på å løse problemer som mangel på soldater og en tilstrekkelig forsvarslinje. På grunn av begrensede reserver og andre områder av fronten, måtte styrkene som ble sendt til Kharkiv trekke seg tilbake.

I denne reportasjen Kyiv Post kan man se bilder fra grenseområdene.

mest lest