Stoltenberg: Atomvåpen er NATOs middel for å bevare freden

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. juni 2024 | 08:10

I en sjelden referanse til Vestens atomarsenal fremhevet NATO-sjef Jens Stoltenberg onsdag alliansens innsats for å tilpasse sine kapasiteter til dagens sikkerhetstrusler, med særlig henvisning til Russlands nylige atomretorikk og øvelser.

På en pressekonferanse før et to-dagers møte med NATO-forsvarsministre i Brussel, som også inkluderer en samling av alliansens nukleære planleggingsgruppe, kalte Stoltenberg atomvåpen NATOs «ultimative sikkerhetsgaranti» og et middel for å bevare freden, ifølge Reuters.

Selv om det er kjent at USA har utplassert atombomber på flere steder i Europa, er det sjelden at NATO offentlig diskuterer disse våpnene. Stoltenberg snakket om den pågående tilpasningen av NATOs atomarsenal og nevnte at Nederland i juni erklærte at deres første F-35 kampfly var klare til å bære atomvåpen. Han påpekte også at USA moderniserer sine atomvåpen i Europa.

Stoltenberg beskrev økende russisk aktivitet rundt deres atomkapasiteter.

– Det vi har sett de siste årene og månedene er en farlig atomretorikk fra russisk side…. Vi ser også flere øvelser, atomøvelser på russisk side, sa han, ifølge Reuters.

Tirsdag kunngjorde Russland at deres tropper hadde startet den andre fasen av øvelser for å praktisere utplassering av taktiske atomvåpen sammen med belarusiske tropper, etter det Moskva hevdet var trusler fra vestlige makter.

Russlands president Vladimir Putin har gjentatte ganger sagt at Moskva kan bruke atomvåpen for å forsvare seg i ekstreme situasjoner.

Russland anklager USA og dets europeiske allierte for å presse verden til randen av en atomkonfrontasjon ved å gi Ukraina våpen verdt milliarder av dollar, hvorav noen blir brukt mot russisk territorium.

Stoltenberg refererte også til moderniseringen av Kinas atomvåpen, og sa at Beijing forventes å øke antallet atomraketter innen få år, og mange av disse vil kunne nå NATO-territorium.

mest lest