Dagbladet latterliggjøres over klimaskremsel

Avatar photo
Publisert 13. juli 2023 | 19:41

I dag morges meldte Dagbladet at temperaturene i Spania hadde bikket 60 grader. Men det var ikke lufttemperaturen de snakket om.

– Tirsdag målte satellitter over 60 varmegrader på bakkeoverflaten på det varmeste i Spania, skriver avisen.

Flere har reagert på at Dagbladet viser til temperaturen på bakkeoverflaten. Vanligvis vil en værmelding opplyse om temperaturen på lufta. Det er nemlig ikke unatturlig at bakken blir langt varmere enn lufta.

I kommentarfeltet på Dagbladets innlegg på Facebook skriver en person:

– Dette blir feil. Temperaturer på ting som solen varmer opp er forskjellig, alt etter tettheten i materialet. Men det er nok vanskelig og forstå for de som bare har lært og lese av en gradestokk. Dette er misledende og kan skape krisestemning.

Hvis man ser på temperaturen i luften, så har det i dag vært meldt opp mot 48 varmegrader på Sicilia og Sardinia. Dette er altså langt unna temperaturene som er målt i bakken i Spania.

Dagbladet skriver ingenting i sin artikkel om årsaken til at temperaturene på bakken og i lufta kan være så forskjellige.

I stedet gjør de en ytterligere innsats å tegne et skremmende bilde av temperaturene i Europa:

– Den ekstreme hetebølgen som nå herjer i Europa har fått navnet Cerberus av italienske meteorologer, og er oppkalt etter et trehodet monster som vokter portene til helvete i Dantes Inferno, skriver Dagbladet.

Avisen legger ved et temperaturkart over Europa som illustrer varmen med blodrøde og sorte farger, som kan minne om et kart over helvete:

Foto: Meteored via Dagbladet.

En annen person påpeker at selv om det Dagbladet skriver ikke er direkte løgn, så kan informasjonen virke misledende eller være lett å misforstå:

– I denne artikkelen må leseren holde tunga rett i munnen. Det står for så vidt ikke noe feil setning for setning, men man kan lett ledes til å forveksle bakketemperatur med lufttemperatur ved bakken. Sistnevnte måles alltid 2 meter over gress (i unntakstilfeller jord), nettopp for å være sammenlignbar over hele verden til alle tider, skriver personen, og fortsetter:

– Her skrives det derimot om 60 grader celsius i bakketemperatur, samtidig som man begynner å nevne rekorder i lufttemperatur.

Personen understreker at rekorden i bakketemperatur er på godt over 90 grader, og at denne ble satt tidlig på 1970-tallet.

– Det er en bred faglig enighet om at vi er inne i en klimaendring, men vi må likevel holde tunga rett i munnen når vi tolker ulike typer data, skriver vedkommende i kommentarfeltet på Facebook.

Innlegget fra Dagbladet på Facebook har i skrivende stund fått 26 likerklikk og 117 latterreaksjoner. Det kan være en pekepinn på at de fleste av avisens lesere opplever artikkelen som latterlig eller useriøs.

Værmeldingene for Spanske byer i morgen anslår temperaturer på mellom 31 og 34 grader.

mest lest