Ta vare på hunden din i sommervarmen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. juli 2023 | 11:21

For våre firbente venner er ikke varmen alltid like behagelig.

På de varmeste dagene er det visse hensyn du som hundeeier bør ta.

Hunder har en høyere kroppstemperatur og svetter ikke slik som oss mennesker. I tillegg har de pels, og enkelte mye pels. Hunder tåler derfor ikke varme like godt, og er mer utsatt for overoppheting. Vi gir deg våre beste råd slik at du får en avkjølt og fornøyd hund i sommervarmen, skriver Felleskjøpet Agri i en pressemelding.

Begrens aktivitetene

På de varmeste dagene er det viktig å tilpasse aktivitetsnivået utendørs. Gå de lange turene tidlig på morgenen eller sent på kvelden når det er kjøligere ute. La hunden få mye fri til å slappe av. Har du en aktiv hund, så kan du heller ta den med på svømmetur eller la den leke hjemme i sprederen eller i et basseng. Det er uansett en fin måte å la hunden kjøle seg ned på. Ha alltid med vann på tur og ta pauser. Unngå krevende aktivitet som sykling og jogging.

Husk at asfalt kan bli veldig varm og skade potene. Unngå asfalt på den varmeste tiden, må dere ut så kan du ta på hunden potesokker, eller legg turen til områder med gress og stier. Skogen kan også virke kjøligere enn et åpent boligområde med asfalt.

Skygge og rikelig med vann

Sørg for at hunden din alltid har tilgang på skygge og friskt vann. Bruk vannskåler av plast, da stålkopper fort kan varme opp vannet.

Har du en hund som er dårlig på å drikke, prøv noen av disse triksene:

Hell vann over fôret rett før du du serverer. Poenget er ikke å la fôrkulene bli myke, men at hunden får i seg vann samtidig

Bland litt våtfôr inn i tørrfôret

Ha noe hunden liker i vannet, slik at den må «fiske» etter det og samtidig får i seg vann

Bruk en vannfontene eller la hunden drikke av en vannslange. Vann i bevegelse kan være gøy!

Mistenker du at hunden din er dehydrert må du kontakte veterinær.

Kjøl ned kroppen

La hunden få bade, i sjøen, tjernet eller bare i sprederen eller et basseng hjemme. Sprut litt vann på poter, bryst og mage, eller legg et vått og kaldt håndkle over hunden. Det finnes også mange smarte kjøleprodukter til hund:

Kjølematte – matter med en kjølende gele, deilig for hunden å ligge på.

Sprinkelmatte – en morsom måte å kjøle seg ned på. Sprinkelmatten kobles i vannslangen og avkjøler perfekt i sommervarmen.

Hundeleker som fryses ned – leker som kan fylles med vann og fryses er morsomme og avkjølende.

Sommerklipp?

Langhårede hunder kan gjerne få en sommerklipp, men ikke for kort. Husk at pelsen beskytter huden mot solen, så ved å fjerne pels risikerer hunden å bli solbrent. Pelsen er også en beskyttelse mot insekter som mygg og knott.

Tips! Korthårede hunder bør smøres med solkrem på utsatte steder. Du kan også bruke vanlig solkrem uten parfyme på utsatte steder.

Ikke forlat hunden i bilen

Det er veldig viktig at du aldri forlater hunden i bilen på varme sommerdager, selv ikke om bilen står i skyggen. Ved 23 grader ute, kan det nemlig fort bli over 80 grader inne i bilen. Det skal ekstremt lite til før det blir kokende varmt inne i bilen, hvilket betyr at hunden din i verste fall kan dø av væsketap.

Det beste er å unngå å ta med hunden på biltur på varme dager, men dersom du må gå fra hunden en kort stund, så bør du la hunden ligge i bur (gjerne med en burvifte) bak i bilen med tilgang til vann og med bagasjedøren fult åpen. Parker bilen i skyggen, på en luftig plass. Ikke forlat hunden over lengre tid uten tilsyn.

Tegn på overoppheting

Overdreven pesing er ofte det første symptomet på en overopphetet hund. De kan også bli mindre oppmerksomme enn normalt.

En hund som er kraftig overopphetet vil kunne falle om, få slag og kaste opp eller få diare. Slimhinnene i munnen blir blå eller intens røde. Andre tegn kan være sløvt blikk, økt spyttproduksjon, rask puls, svimmelhet, manglende koordineringsevne, feber, sløvhet og bevisstløshet.

Hva gjør du hvis hunden din bli overopphetet?

Det er svært viktig å være var på tegnene og agere raskt.

Får hunden din til et kjølig sted

Kontakt veterinær som fort som mulig

La hunden bade eller kjøl potene og ørene med kaldt vann. Du kan også bruke kalde og våte kluter og håndklær. Plasser de på hals, armhuler eller mellom bakben

Tilby kaldt vann. Klarer den ikke drikke, så kan du kjøle tungen med kaldt vann.

mest lest