Økningen i nettleien, som ifølge en fersk rapport fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) kan bli betydelig innen 2030, møter sterk motstand fra flere politiske partier.
Det melder VG.
Rapporten anslår at nettleien i gjennomsnitt vil øke med rundt 25 prosent på landsbasis, med store regionale forskjeller. Mens østlendingene kan vente en økning på 25 prosent, må trøndere belage seg på en økning på hele 30 prosent.
Fremskrittspartiets stortingsrepresentant Marius Arion Nilsen er blant de som reagerer kraftig på prognosene. Han mener økningen er et resultat av regjeringens satsing på elektrifisering og symbolske klimatiltak.
– Det kan ikke være slik at regningen for regjeringens elektrifiseringsprosjekter, grønne satsinger og symbolske klimatiltak havner hos vanlige strømkunder, sier Nilsen til VG.
Nilsen uttrykker også skepsis til flere store prosjekter, som elektrifiseringen av Melkøya, og mener mange av dem aldri vil realiseres.
– Vi tror ikke at kraftbehovet vil øke så mye som prognosene tilsier. Mange prosjekter vil rett og slett kollapse, legger han til.
Sofie Marhaug, nestleder i Rødt, deler Nilsens bekymringer, men peker spesielt på at det er urettferdig at vanlige strømkunder skal ta regningen for store aktører som Equinor.
– Det er veldig urettferdig at folk flest skal ta regningen for Equinor. Staten må ta en større del av kostnadene, og vi må også se på hvordan flaskehalsinntektene kan brukes til å redusere nettleien, sier Marhaug.
Hun etterlyser også en bredere diskusjon om hvorvidt staten bør bidra mer til å holde nettleien nede.
Senterpartiets Aleksander Heen er særlig bekymret for de geografiske forskjellene i nettleie, som han frykter vil øke ytterligere med den varslede prisveksten.
– I dag betaler de som bor nær produksjonsområder mye mer i nettleie enn folk i tett befolkede områder. Det oppleves som veldig urettferdig, sier Heen.
Han understreker at Senterpartiet lenge har kjempet for en utjevning av nettleien på landsbasis.
Regjeringen forsvarer modellen
Til tross for kritikken fra flere hold, står regjeringen fast på dagens modell for finansiering av strømnettet. Olje- og energiminister Terje Aasland uttaler via departementets kommunikasjonsavdeling at nettleien i sin helhet går til drift og utbygging av strømnettet, og at denne modellen er rettferdig og forutsigbar.
– Uten nett stopper samfunnsutviklingen opp. Derfor må vi bygge mer nett, selv om det betyr høyere nettleie for noen. Hvor mye økningen blir avhenger av flere faktorer som strømpriser og rentenivå, men det er avgjørende at nettleien holdes på et overkommelig nivå, sier Aasland til VG.