Rekordmange sykemeldte etter korona:– Vi er bekymret

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 13. oktober 2023 | 08:20

Det er registrert stor økning av langvarig sykemelding etter korona-pandemien.

I løpet av andre kvartal i år har nær 350.000 dagsverk gått tapt. Det er en økning på 13 prosent fra i fjor, ifølge tall fra NAV.

I diagnosegruppen allment og uspesifisert (+8,7 %) utgjør diagnosen slapphet/tretthet 60 prosent av alle de tapte dagsverkene. Det er en økning i antall tapte dagsverk på 13,3 prosent fra samme kvartal i fjor, ifølge NAV.

– Vi ser at en god del nordmenn får senplager, selv om de bare har hatt mild sykdom. De får problem med utmatting og kognitive plager, og det tar ofte lang tid før de blir friske. Dette bekymrer oss, sier assisterende helsedirektør Espen Nakstad til NRK.

NAV har gjennomført en egen analyse for å finne sammenhengen med covid-19. Ifølge statistikksjef Ulf Andersen har de som blir syke av korona, fire ganger høyere risiko for å bli sykemeldt som følge av slapphet/tretthet.

 – De som har vært covid-syke, blir også mer langvarig sykemeldte enn andre, sier Andersen til NRK.

Espen Nakstad innrømmer at helsevesenet vet for lite om årsaken til at noen får langtidsvirkninger.

– Kunnskapen er mangelfull. Dette er noe vi må jobbe videre med for å treffe dem som trenger det bedre, og gi dem et bedre tilbud. Vi må vite mer om hva som skjer i kroppen etter virusinfeksjonen, og som gjør at noen får disse ettervirkningene, sier Nakstad.

mest lest