Folk er lei av klimapraten til kirken

Avatar photo
Publisert 13. november 2023 | 19:48

En fersk undersøkelse viser at svært få medlemmer mener Den norske kirken bør drive med klimakamp.

I den nye medlemsundersøkelsen i Den norske kyrkja oppgir bare 12 prosent av medlemmene at kirken er «samfunnsnyttig» når den tar stilling til klimaspørsmålet.

– Dette har vi sett tidlegere òg. Tallene kan peke mot at klimakamp ikke er et oppdrag for Den norske kirken, skriver forfatterne av rapporten.

Redaktør i den kristne avisen Dagen, Vebjørn Selbekk, sier til NRK at klimafokuset fra biskopene fremmedgjør store grupper av det norske folket overfor kirken.

– Folk kan få inntrykk av at folk som jobber i oljeindustrien er umoralske mennesker, med en patosfylt helsing fra Den norske kirken. Det er klart at dette bidrar til å tømme kirkene, sier han.

I 2015 meldte tidligere statsråd Tina Bru (H) seg ut av kirken etter at to biskopar tok til orde for å bremse oljeproduksjonen i en kronikk i Aftenposten.

Seks år senere vedtok Kirkemøtet – med 91 mot 14 stemmer – en formell uttalelse om at regjeringen må slutte å lete etter olje og gass.

– Kirken skal være for alle

Olav Fykse Tveit, preses i DNK, vil ta til etterretning det som kommer fram i den ferske undersøkelsen.

– Det er flott å se at mange medlemmer først og fremst har forventninger til kirken. Det er ikke så overraskende at mange mener kirken er mest samfunnsnyttig i det de opplever med kirken personlig, som i støtte av mennesker i sorg og ved å invitere til dåp, konfirmasjon, gudstjenester og gravferder, sier Tveit til NRK.

– Og så må vi ta til etterretning at kirken i mindre grad blir oppfattet som samfunnsnyttig i arbeid for klima og miljø. Kirken er et fellesskap i nasjonen og i verden, og har som oppdrag å formidle Guds omsorg for alle mennesker. Det vil bety å ta opp ansvaret vi har for vern om skaperverket – noe mange av våre medlemmer også er opptatt av.

– Det er grunnen til at vår kirke, sammen med mange andre kirker i verden, har valgt å engasjere seg i klimaspørsmålene. Det handlar om verdiar, om våre barns og barnebarns framtid. For mange i verden handlar det om å overleve. En del slike spørsmål får derfor politiske dimensjoner, men det er ikke kirken som har i oppgave å finne de politiske løsningene. Alle er velkommen til å være medlem i kirken, uansett politisk ståsted, sier Tveit til NRK.

mest lest