Massedemonstrasjon mot «deportasjonsplan» i Tyskland

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 14. januar 2024 | 20:26

Store demonstrasjoner i Tyskland etter avsløringen av et hemmelig møte avholdt på et hotell nær Potsdam i november i fjor.

Møtet ble arrangert av Gernot Mörig, en tidligere tannlege som har langvarig erfaring med høyreekstreme miljøer.

Sentral ideen på møtet var «remigrering» (deportasjon, red.anm.) av millioner av mennesker fra Tyskland. Ideen ble blant annet introdusert av østerrikeren Martin Sellner.  Sellner er en kjent person innenfor den internasjonale høyreorienterte bevegelsen og har vært sentral i den såkalte identitære bevegelsen i Europa.

Sellner skal angivelig ha presenterte en detaljert plan som involverte tre grupper: asylsøkere, utenlandske innbyggere med oppholdstillatelse, og «ikke-assimilerte borgere». Sellner ønsket å legge press på disse gruppene for å tvinge eller lette deres «retur». Det rapporterer Deutsche Welle.

Men på møtet var sentrale medlemmer av det høyreorienterte partiet AfD (Alternativ for Tyskland). Blant dem Roland Hartwig, en nær fortrolig til partileder Alice Weidel, Gerrit Huy medlem av Forbundsdagen, Ulrich Siegmund, parlamentarisk gruppeleder i Sachsen-Anhalt, og Tim Krause, nestleder i Potsdam-distriktet.

Sellner spilte ikke bare rollen som en deltaker, men også som en idéskapende og sentral figur i utviklingen og fremmingen av planene som hadde som mål å fundamentalt endre Tysklands demografiske sammensetning.

Kjennskap til møtet har ført til demonstrasjoner på søndag i Potsdam og Berlin hvor kansler Olaf Scholz (SPD) og utenriksminister Annalena Baerbock (De Grønne) har deltatt sammen med 10.000 andre demonstranter under parolene “Potsdam er fargerikt» og «Vi holder sammen».

Det hemmelige møtet har satt fart i forslag om å forby AfD på føderalt nivå.

På meningsmålinger i det siste har AfD oppnådd opp mot 24 prosent på landsbasis.

mest lest