Musks SpaceX satser på mobiltjenester

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 14. januar 2024 | 16:41

SpaceX under ledelse av Elon Musk satser nå på partnerskap med mobilnettleverandører for å tilby nettverksdekning i områder hvor tradisjonelle nettverk ikke rekker.

I 2024 vil selskapet starte med å tilby tekstbeskjeder, og deretter vil tilbudet utvide seg til å inkludere telefonsamtaler og mobildata i løpet av 2025.

Den 2. januar sendte SpaceX ut 21 satellitter fra sin oppskytningsbase i California, inkludert de første seks Starlink-satellittene som er utrustet med direkte-til-mobil kapasitet. Dette vil muliggjøre for mobilnettverk over hele verden å gi en sømløs global tilkobling for tekst, tale og bruk av internett hvor som helst, om det er på land, til havs eller langs kysten, og alt dette uten krav til endringer i utstyr eller firmware, sier selskapet i en pressemelding.

Den nyeste generasjonen Starlink-satellitter er utstyrt med avanserte modem som fungerer likt som mobile tårn i rommet. Hovedmålet er at kunder av de tilknyttede mobilnettverkene skal kunne fortsette å bruke sine eksisterende telefoner, og SpaceX hevder at de fleste smarttelefonene vil fungere smidig med det nye systemet, skriver Epoch Times i sin svenske utgave.

T-Mobile, en av operatørene som har vært med fra begynnelsen i USA, påstår i sin reklame at prosjektet vil dekke rundt 1,3 millioner kvadratkilometer av USA og store deler av sjøområdene som per dags dato er utenfor rekkevidden til nåværende teknologi.

Andre operatører som har planer om å introducere Starlinks tjeneste inkluderer Roger i Canada, KDDI i Japan, Optus i Australia, One NZ i New Zealand, Salt i Sveits, samt Entel i Chile og Peru.

– Å sende opp de første direkte-til-mobil-satellittene markerer en spennende tid for SpaceX og viser vår teknologis kapasitet, uttaler Sara Spangelo fra SpaceX.

Elon Musk kunngjorde det nye initiativet på plattformen X, som han også eier. Han forklarte at satellittene vil tilby mobildekning overalt på kloden. Videre forklarte han at satellittene vil ha en kapasitet på rundt 7 megabits per stråle, og siden disse strålene dekker et stort område, vil løsningen være ideell for steder uten dekning. Men han påpekte at det ikke ville være konkurransedyktig med eksisterende landbaserte mobilnettverk.

Starlinks «direkte-til-mobil tjeneste» vil i starten i 2024 kun støtte SMS, mens taleanrop og internettsurfing vil bli introdusert i 2025. Disse satellittene vil også kunne koble seg til tingenes Internet altså apparater som kommuniserer via internett i 2025. Starlink forventer å generere en omsetning på ti milliarder dollar i 2024, rapporterer Bloomberg.

mest lest