Slik får du de beste VPN avtalene

Publisert 14. februar 2024 | 21:24

Hvilke VPN programmer er egentlig best for Norge? Svaret avhenger av flere forhold, noe du kan lese mer om her. Kort oppsummert vil de beste programmene ha en akseptabel pris, kombinert med sterk overføringshastighet og viktige funksjoner.

Artikkelen viser en gjennomgang av følgende:

  1. En kort oppsummering av hvordan VPN fungerer.
  2. Hvordan man får de beste VPN avtalene i Norge.

Slik fungerer teknologien

Begrepet VPN stammer fra engelske virtual private network. På norsk oversettes det direkte til virtuelt privat nettverk

Det er en teknologi som har vært tilgjengelig siden starten av 1990-tallet. Programmet kjøres på en datamaskin, nettbrett eller mobil der hensikten er å kryptere nettforbindelsen. Resultatet blir at identiteten (IP-en) til brukeren skjules.

Selve oppkoblingen sikres ved hjelp av ulike krypteringsstandarder, der AES-256 og OpenVPN er det vanligste.

Når programmet aktiveres opprettes det en kryptert og sikker “tunnell” mellom datamaskinen (enheten) til den som surfer og serveren som kontrolleres av VPN selskapet. Deretter videresendes trafikken til ønsket nettside/destinasjon, noe som skjer på brøkdelen av et sekund.

Enda noen kan spore destinasjonssiden vil kun IP adressen til VPN serveren vises, og ikke mottakeren av trafikken.

Hvorfor brukes det?

Nordmenn bruker VPN-er av en rekke årsaker. Den vanligste er at de ønsker å forbli anonyme og at ingen kan spore eller loggføre hva de gjør på nettet. Et eksempel er elever ved universiteter som bruker skolen sitt nettverk. Med et virtuelt privat nettverk slipper de å bli overvåket 24/7.

Et annet eksempel er nordmenn som ønsker å streame videoinnhold som kun er tilgjengelig for brukere i andre land (f.eks gjennom Hulu). Med VPN programmet endrer de IP-en til landet de ønsker og låser opp programmet.

Det finnes en rekke andre eksempler på VPN, slik som DDOS-angrep. Her må gjerne eieren av nettsiden stenge ned trafikk fra spesifikke land fordi bot-nettverk overbelaster serveren. Med et virtuelt privat nettverk er det mulig å omgå blokkeringen og dermed få tilbake tilgang.

Hvilke VPN er best målt etter pris og kvalitet?

Et enkelt søk etter “VPN” på Google eller Bing vil vise godt over 50 forskjellige virtuelle private nettverk, med ulike prismodeller og tekniske spesifikasjoner.

For nybegynnere er det ikke lett å sortere ut de beste VPN tilbudene, basert på denne informasjonen alene. 

Et smart sted å starte er ved å benytte én eller flere tjenester spesialisert på sammenligninger. Søk frem til de beste VPN tilbudene på sider som vpnGuiden.no, hvor du også kan lese omtaler av forskjellige leverandører og kvaliteten de tilbyr. 

De beste VPN tilbudene burde ha en relativt lav pris, under 40-50 kroner i måneden, kombinert med solid kvalitet. Sistnevnte innebærer:

  • Et bredt utvalg av servere, fordelt på ulike land og kontinenter.
  • Makstap for overføring som ikke overstiger 30 prosent
  • Funksjoner som kill switch, meshnet og unikt DNS bytte.

Merk at det ofte er mulig å få rabatter på virtuelle private nettverk ved hjelp av tredjeparter. Vanlig praksis er at de utsteder egne kuponger eller avslag som gjelder spesifikt for disse sidene. Årsaken er at selskapene ønsker å tiltrekke seg kunder via kanaler som er spesifikt dedikert til VPN-temaet.

Ikke fokuser på prisen alene

Prisen er naturligvis viktig og noe man alltid bør ha et visst fokus på. Derimot er det ingen garanti for at et kostbart VPN vil være det beste alternativet, sett opp mot billigere tilbud. 

Hva menes med det? 

Det finnes en rekke “billige” tjenester som frister med tusenvis av servere og høy hastighet. 

Baksiden av medaljen er at de som oftest leier servere av tredjeparter, og at de såkalte “lokasjonene” (landene hvor serverne ligger) kun er virtuelt anlagt. 

Det vil si: I realiteten bruker serverne utenlandske IP adresser, og ligger samlet på ett og samme datasenter.

Kvaliteten er viktigst

I de aller fleste tilfeller er det kvaliteten på programmet som har størst betydning, og da spesielt hvis man laster ned tung programvare eller data slik som filmer. Her er det gjerne snakk om flere gigabyte med data, avhengig av komprimeringen som brukes.

En ulempe med virtuelle private nettverk er at hastigheten vil synke fordi trafikken (datapakkene) må ta en omvei via en eller flere nye servere. De beste VPN-ene vil ha et tap som maks ligger rundt 30 prosent. Faktisk finnes det programmer som kun taper 10-12 prosent av hastigheten, enda serveren ligger tusenvis av kilometer unna.

Naturligvis har det også en viktig innvirkning hvor raskt nettverket er til å begynne med. Det utgjør en stor forskjell å surfe med en nedlastingsfart på 100 mbps, versus 10 mbps.

mest lest