Mann siktet for å avle ulovlige mutant-sauer verdt 100.000 kroner

Avatar photo
Publisert 14. mars 2024 | 21:38

En bonde i den amerikanske delstaten Montana har ekjent seg skyldig i å ha avlet frem enorme mutant-sauer. To personer i Texas ville betale ham hundre tusen kroner for ett eksemplar av dyret.

Arthur “Jack” Schubarth (80) eier en ranch på 870 mål i delstaten som grenser til Canada. Ranchen hans spesialiserer seg i kjøp, salg og avling av det han kaller «alternative husdyr».

Påtalemyndighetene mener Schubarth i hemmelighet har brakt deler av de største sauene i verden, Marco Polo argali-sauen fra Kirgisistan, til Amerika.

En voksen vær av denne arten veier i snitt 126 kilo og er 113 centimeter høy. Sauen er spesielt kjent for sine lange, spiralformede horn med et spenn på opptil 140 cm.

Den 80 år gamle bonden skal ha brakt genmaterial fra denne sauen til et laboratorium som lagde klonede embryoer for ham. Deretter implanterte han embryoene i søyer på ranchen sin, noe som resulterte i en renavlet Marco Polo som Schubarth omdøpte til «Montana Mountain King» (MMK).

I rettsdokumentene kommer det frem at Schubarth jobbet sammen med de andre for å bruke sæd fra en MMK til å kunstig impregnere søyer fra andre arter for å lage hybrid-sauer. Han gikk med på å selge ett slikt avkom til to personer i Texas for 10.000 dollar, noe som tilsvarer drøyt 100.000 kroner.

Ifølge The Telegraph er en fullvoksen MMK hybrid anslått å være enda større og tyngre enn den opphavelige Marco Polo-sauen.

Schubarth kjøpte også ulovlig genetisk materiale fra en Rocky Mountain tykkhornsau, som er den største villsauen i Nord-Amerika. Han skal ha betalt 400 dollar for testiklene fra en slik villsau, for å avle opp flere av artene og krysse med argali-sauen.

80-åringen har innrømmet skyld i saken, og risikerer en straff på opptil fem års fengsel og en bot på opptil 250.000 dollar for hvert tilfelle av brudd på den aktuelle loven. Straffen for Schubarth ventes å bli satt 11. juli.

mest lest