Øker olje-pengebruken med flere milliarder kroner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. mai 2024 | 09:05

Regjeringen har besluttet å øke bruken av oljepenger betydelig for inneværende år, ifølge finansminister Vedum.

De foreslår nå å bruke 418,7 milliarder kroner i løpet av 2024, som kommer frem i nøkkeltallene presentert før den kommende reviderte nasjonalbudsjettet senere i dag.

– Vi må ha en tung satsing på forsvar og trygghet i en så urolig tid. Det handler om å trygge deg og meg, derfor måtte vi bruke mer penger på ikke minst forsvar, politi og sykehus, sier finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) til NRK om den økte pengebruken.

I nøkkeltall i revidert budsjett for 2024 fremgår det at regjeringen forventer en prisøkning på 3,9 prosent for dette året. Dersom økninger i avgifter og energivarer ikke tas med, anslås prisstigningen å være 4,3 prosent.

– Tallene i revidert nasjonalbudsjett viser at det ligger an til at folk får bedre råd i 2024, og at vi kommer til å ha lav ledighet og høye investeringer i norske bedrifter, sa Vedum tirsdag morgen da han gjestet NRKs Politisk kvarter.

– Det vi gjør ekstra er en tung satsing på trygghet for deg og meg, på forsvar, politi og sykehus. Det må vi gjøre når verden er så røff som den er, sier Vedum.

Regjeringen planlegger å øke bruken av oljepenger til knapt 419 milliarder kroner, som tilsvarer 2,7 prosent av verdien i fondet, fortsatt under handlingsregelens grense på 3 prosent. Økningen på 34 milliarder kroner i år sammenlignet med i fjor inkluderer et betydelig forsvars- og trygghetsløft.

Sjeføkonom forventer ikke vesentlige endringer i rentepolitikken på grunn av budsjettet.

– Det skjønte vi på forhånd at de ville gjøre, ikke minst på grunn av forsvarsløftet og økte bevilgninger til Ukraina, Gaza og helsevesenet. Dagens budsjett ikke gir grunn for at Norges Bank skal endre renteplanene, som nå peker mot et rentekutt i desember, sier Kjersti Haugland i DNB Markets til NRK.

Regjeringen ser en positiv utvikling i økonomien, med god vekst i arbeidsmarkedet og forventet nedgang i prisveksten, som antas å øke kjøpekraften og stimulere til økt konsum og boliginvesteringer. Selv om bruken av oljepenger øker, ligger den fortsatt innenfor de langsiktige retningslinjene. Den samlede veksten i fastlandsøkonomien er estimert til 0,9 prosent for inneværende år.

mest lest