Slåsskamp i Georgias nasjonalforsamling: Omstridt forslag ble vedtatt

Avatar photo
Publisert 14. mai 2024 | 14:24

Det brøt ut slåsskamper mellom politikere i Georgias nasjonalforsamling da de tirsdag skulle behandle et lovforslag som opposisjonen mener gjør landet mer autoritært.

Politikerne skjelte hverandre ut og debatten var svært opphisset før flere de gikk til angrep på hverandre. Det viser bilder fra georgisk rikskringkasting som nå går viralt i sosiale medier.

Det var også hundrevis av mennesker samlet utenfor bygningen for å demonstrere mot forslaget. Bilder fra stedet viser mange veive med USA og EUs flagg for å vise at de identifiserer seg med Vesten.

Det har vært demonstrasjoner i Georgia i flere dager. Ved flere anledninger har det oppstått voldelige sammenstøt mellom politiet og demonstrantene.

Mange unge georgiere har tatt til gatene i frykt for at landet beveger seg mer mot Russland enn mot Vesten.

Nasjonalforsamlingen sa tirsdag ja til den kontroversielle loven som innebærer at virksomheter som finansieres med midler fra utlandet, skal stemplet som utenlandske agenter.

Myndighetene vil nå kunne kreve fullt innsyn i ikke-statlige virksomheter som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet.

Dette vil spesielt ramme uavhengige medier og sivile organisasjoner som driftes ved hjelp av midler fra vestlige institusjoner og stiftelser.

Lovforslaget har høstet mye kritikk fra folk som mener dette fører Georgia i autoritær retning og viser til at en lignende lov i Russland er blitt brukt til å kneble uavhengige medier og menneskerettsorganisasjoner.

EU har advart om at loven kommer til å skape problemer for Georgias medlemskapssøknad.

mest lest