WHO i krise: Halverer ledelsen og kutter i driften

Avatar photo
Publisert 14. mai 2025 | 16:56

Verdens helseorganisasjon (WHO) står overfor omfattende nedskjæringer etter at USA, organisasjonens største økonomiske bidragsyter, kunngjorde sin uttreden og stoppet finansieringen.

Generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus opplyser at WHO vil halvere sin ledelse og redusere driften betydelig. Dette skjer fire måneder etter at USA annonserte sin beslutning om å forlate organisasjonen, noe som har ført til en betydelig økonomisk utfordring for WHO.

I henhold til amerikansk lovgivning tar det ett år før USA formelt kan trekke seg ut av WHO. Til tross for dette har de lovede midlene ennå ikke blitt overført, noe som har forverret WHOs økonomiske situasjon.

Som en konsekvens er budsjettet for 2026 og 2027 foreslått redusert med 21 prosent, ned til 4,2 milliarder dollar, tilsvarende omtrent 43 milliarder kroner, ifølge NTB.

Tedros understreker at organisasjonen nå må ta vanskelige beslutninger om prioriteringer. Han påpeker at det reduserte budsjettet kun vil ha 60 prosent dekning, forutsatt at medlemslandene godtar å øke sine avgifter på det kommende møtet.

WHO har allerede annonsert tiltak for å øke effektiviteten, ifølge NTB, inkludert en plan om å spare inn rundt 165 millioner dollar i år. Organisasjonen planlegger også å redusere antall avdelinger fra 76 til 34 og kutte personalkostnadene med 25 prosent.

Les også: WHO i økonomisk krise: Tvinges til store kutt

– Men la oss være tydelige: Det å redusere størrelsen på arbeidsstokken vår, betyr at skalaen og omfanget av arbeidet vårt reduseres, sier Tedros.

Tiltakene markerer en betydelig endring i WHOs operasjoner. Organisasjonen står nå overfor utfordringen med å opprettholde sitt arbeid med begrensede ressurser, samtidig som den forsøker å tilpasse seg den nye økonomiske virkeligheten.

mest lest