Dollaren under ti kroner

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. juli 2023 | 06:54

For første gang siden februar ble dollaren handlet til under ti kroner.

Optimismen i markedene steg onsdag ettermiddag etter at amerikanske inflasjonstall viste seg å være noe lavere enn ventet i juni. Børsene steg, rentene falt og dollaren svekket seg, skriver Dagens Næringsliv.

Dollaren koster i skrivende stund fredag morgen 9.95 kroner.

En svak dollar er et signal på at risikoappetitten er på vei tilbake i valutamarkedet, uttalte valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken Capital Markets til DN onsdag.

Samtidig som at dollaren svekkes, har kronen styrket seg etter at inflasjonstallene mandag viste at kjerneinflasjonen var overraskende høy i juni. Det har gjort at markedet har repriset den norske kronen, etter at forventningene om at Norges Bank vil føre en mer aktiv rentepolitikk fremover styrket seg.

Valutastrateg Dane Cekov sier til E24 at man ikke kan utelukke at kronen styrker seg videre, men tror at det meste av kronestyrkelsen er forbi.

Renteforventningene i Norge steg, mens de ble noe minsket i USA.

– I så fall vil rentedifferansen, som er en viktig årsak til kronesvekkelsen, minske, og vi kan få en sterkere krone, sier Cekov til avisen.

Høyere rente i Norge kan bety en sterkere norsk krone, da det gjerne gir bedre avkastning for investorer å eie valuta i land med høye renter enn lave.

Den siste uken har den norske kronen styrket seg rundt syv prosent mot dollaren, ifølge Cekov.

Samtidig har kronen styrket seg rundt 50 øre mot euroen.

I et kortsiktig perspektiv venter Cekov og Nordea at kronen skal ligge innenfor 11,5 mot euroen, og 10–10,5 mot dollaren.

mest lest