AI kan lytte til tastetrykkene dine og stjele passord

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. august 2023 | 08:14

AI kan lytte til hvert tastetrykk og gjette nøyaktig hva du skriver.

Dette er ikke et sci-fi-scenario, men en reell mulighet, ifølge en ny studie av forskere ved Cornell University.

De rapporterte at AI (kunstig intelligens) kan lytte til tastetrykkene du gjør på datamaskinen din og stjele passordene dine med opptil 95% nøyaktighet.

Men hvordan du kan beskytte deg mot denne uheldige situasjonen?

Da forskerne testet en AI-modell som lyttet til tastetrykk, trente de modellen på intensiteten, bølgeformen og tiden for hvert tastetrykk. Modellen lyttet etter tastetrykkene på en MacBook Pro og kunne gjenta dem med opptil 95% nøyaktighet.

Men å ha modellen fokus på intensiteten, bølgeformen og tiden for hvert tastetrykk betyr at AI vil analysere måten du skriver på og ikke hvor høyt tastaturlydene dine er mens du skriver.

Det er ingen grunn til å skynde seg ut og få et helt nytt tastatur som du tror vil høres roligere ut enn det du allerede har. Forskningsgruppen testet også denne teorien under en Zoom-samtale og en Skype-samtale, og hver endte med at AI-modellen reproduserte tastetrykk med over 90% nøyaktighet.

Dette betyr at AI potensielt kan stjele passordene dine eller andre sensitive data ved ganske enkelt å lytte til tastetrykkene dine, selv om du ikke viser skjermen eller tastaturet under en videosamtale. Dette er en alvorlig sikkerhetstrussel som kan utsette nettkontoene dine for hackere.

En hacker kan ganske enkelt bruke denne teknikken eller metoden ved å installere skadelig programvare på enhetene dine med en mikrofon, for eksempel på laptop eller smarttelefonen.

Når programvare er installert, kan den samle data fra dine tidligere tastetrykk og deretter mate dem til en AI-modell, som deretter vil bruke mikrofonen din til å lytte inn og gjenta de samme tastetrykkene for å få passordene dine.

Selv om dette er en mer komplisert måte for en hacker å få passordinformasjon ut av deg, er det ikke umulig, og du bør fortsatt ta forholdsregler for å beskytte deg mot denne potensielle trusselen.

Bruk sterke og unike passord for nettkontoene dine, og endre dem med jevne mellomrom. En passordbehandling kan være et viktig verktøy for å forhindre AI-inntrenging av to hovedårsaker.

For det første konsoliderer den alle passordene dine, fyller automatisk påloggingsfelt, og eliminerer behovet for å huske eller skrive dem manuelt. Dette reduserer sjansen for at AI oppdager eller forutsier tastetrykkene dine.

For det andre genererer og beskytter passordbehandlere intrikate passord for hver konto. Dette betyr at selv om en hacker kompromitterer ett passord, forblir de andre kontoene dine sikre og uberørte.

En annen måte å beskytte deg mot at AI får passordene dine er ved å bruke 2-faktor autentisering. Å ha 2-faktor autentisering vil legge til et ekstra skjold som forhindrer AI i å komme inn på kontoen din, selv om den gjetter et tastetrykk riktig.

«Gudfaren» av kunstig intelligens sa opp jobben hos Google for å advare mot teknologien han har skapt

mest lest