Simen Sandelien: – Arendalsuka er veldig provoserende

Avatar photo
Publisert 14. august 2024 | 19:40

Simen Sandelien, Høyre-politiker i Asker, har forsøkt å få med seg så mange foredrag som mulig de to første dagene av Arendalsuka. Selv om han synes det er koselig å treffe samfunnsengasjerte folk i finværet, er det samtidig mye som provoserer.

Mandag 12. august gikk startskuddet for den politisk festivalen som arrangeres i Arendal hver sommer. Ideen er at folk, næringsliv og politikere skal kunne møte hverandre for å utveksle ideer.

Sandelien mener imidlertid at de mange politiske foredragene som avholdes fra morgen til kveld, ikke først og fremst gjenspeiler folkets interesser og engasjement slik de burde på en demokratisk møteplass.

– Etter å ha sett noen av foredragene, må jeg si at Arendalsuka er veldig provoserende. De som står bak og betaler for arrangementet legger ofte inn forutsetninger og premisser for debatten, noen ganger allerede i tittelen på foredraget. Deretter formidler de budskaper som ingen får imøtegå, sier Høyre-politikeren til iNyheter.

Han forteller at han selv har forsøkt å stille kritiske spørsmål til flere foredragsholdere som har snakket om innvandring og integrering, men har ikke fått muligheten. Sandelien bemerker at det ofte er de som snakker om vanskelige og betente problemstillinger som ikke vil ta spørsmål fra salen.

– Ett eksempel er et foredrag av forskningsorganisasjonen Fafo, som egentlig skal jobbe for arbeiderne. De argumenterer for at vi skal ta imot mye flere kvoteflyktninger, uten særlig mye hensyn til hvordan det påvirker brukerne av de offentlige tjenestene som allerede er her i landet.

Sandelien forklarer at de vi tar inn som eksempelvis trenger helsetilbud, fratar en annen den muligheten, fordi vi ikke har ubegrenset med helsearbeidere.

– Det virker som at de med liberale syn på flyktningpolitikk bygger på misforståelse om at jobben er gjort så snart noen er bosatt i Norge. Men det er jo da arbeidet begynner med integrering og levering av offentlige tjenester. Vi kan ikke tro at vi begynner med blanke ark hvert år og at vi stadig kan fortsette å ta inn flere.

Høyre-politikeren påpeker at det ikke dreier seg om små summer.

– Det som er sjokkerende er at over 50 prosent av de som mottar NAV-tjenester er personer med innvandrerbakgrunn. Ikke nok med det, men her på Arendalsuka problematiseres det dessuten at de ikke får alt de har krav på. Enkelte har tatt til orde for en «hotline» inn til NAV, slik at det blir enklere å hente ut penger, og å bruke mer på tolkehjelp.

Men det er ikke bare foredragene om innvandring- og integrering som skuffer Sandelien. Han opplever at det er et stort fokus på klimapolitikk og fornybar energi, og at ønskene til aktørene på Arendalsuka først og fremst er å få kloa i mest mulig skattepenger.

– Jeg lyttet til et foredrag hvor næringsledere innenfor fornybar energi i uland hevder at dette er det billigste og beste i de markedene det gjelder. Merkelig nok ber de likevel om norsk statstøtte for å få det til. Dette er åpenbart sludder. Hvis det er billigst, så vil det jo skje av seg selv? Det virker som at aktørene ønsker en næringsutvikling der de får oppsiden og skattebetaleren tar risikoen og kostnadene.

Den samme trenden går igjen på andre felt, erfarer Sandelien.

– For å løse gjengkrim, er det mer penger til politiet som fremstilles som løsningen, fordi de frykter å miste dyktige folk innen teknologi og IT til privat næringsliv fordi lønningene er høyere der. Igjen er det å forsyne seg fra skattebetalerne som er løsningen på problemet.

– Et annet felt hvor man ser det samme, er innenfor kunstig intelligens, som har blitt enormt populært på Arendalsuka som i fjor. Men også her blir målet å overbevise politikerne om å bla opp mest mulig penger fra felleskassa. Det handler om at aktører i stat og kommune skal kjøpe mer tjenester og produkter, som konsulenter og skytjenester, sier Høyre-mannen.

Med et overordnet blikk på Arendalsuka, er Sandeliens konklusjon at fortellingene som fremstilles ikke er de som folket er mest opptatt av eller vil høre om.

– Jeg hadde likt å se et arrangement som ikke tjener noen andre enn skattebetaleren. Men utfordringen er at det er en høy økonomisk terskel for å delta. En scene og spennende talere vil koste flere titusener av kroner.

Til slutt legger Sandelien til at det ikke var alt som skuffet på Arendalsuka.

– Jeg satte pris på et arrangement om forsvarsindustri og miljøhensyn, hvor de berørte viktige problemstillinger med utslipp i oslofjorden veid opp mot produksjonen av forsvarsmateriell. De stilte vanskelige spørsmål og forsøkte å svare.

– De tok også spørsmål fra salen. De fortjener de mye ros for! Det er bedre med ærlige folk som åpner seg litt, enn de provoserende foredragene hvor det ikke er rom for spørsmål, sier Sandelien avslutningsvis.

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal


mest lest