Sykefraværet i Norge er skyhøyt sammenliknet med andre europeiske land. Hver dag er gjennomsnittlig 6,45 prosent sykmeldt. I noen bransjer langt mer.
I Norge får man betalt 100 prosent. Man kan ha egenmelding i tre dager. Men også det legemeldte sykefraværet er høyt, med 6,2 prosent.
Det også kjønnsforskjeller. Kvinner har mye høyere sykefravær enn menn. Kvinner er sykmeldt gjennomsnittlig 8,15 prosent av arbeidstiden. Menn ligger på 5,03 prosent av tiden.
Arbeidsgiveren skal betale sykepenger i en periode på opptil 16 kalenderdager, også kalt arbeidsgiverperioden. Deretter overtar Nav/staten.
Man kan få 100 % sykepenger i opptil 52 uker.
– Korttidsfraværet er en utfordring vi må løse. Svenskene har en karensdag, vi har det ikke. De har vesentlig lavere sykefravær enn oss, sier Petter Stordalen til NRK.
Han driver hoteller i begge land.
I Sverige har man hatt karensdag i sykelønnssystemet helt siden 1992. Det ble innført da Göran Persson fra Socialdemokraterna var statsminsiter. Arbeidstakerne får ikke inntekt første dag. deretter (fra dag 2 – 14) utbetales sykepenger fra arbeidsgiver tilsvarende 80 prosent av lønnen – uansett hvor mye du tjener.
– Det er et høyst rimelig tiltak. Det var veldig upopulært i Sverige, men når det var etablert, tenkte nok alle at én dag, det kan jeg bidra med, sier Persson.
En undersøkelse kan tyde på at mange arbeidstakere støtter innstramning, skriver Dagsavisen.
42 prosent av de spurte arbeidstakerne sier i en ny undersøkelse at de mener sykelønnsordningen blir strengere. 40 prosent av arbeidsgiverne mener også det.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
iNyheter er på plass på Arendalsuka med reporter Ole Asbjørn Ness