BBCs historieprogram får nettet til å koke

Avatar photo
Publisert 14. september 2023 | 17:21

Sangen «Been Here From the Start» fra BBCs «Horrible Histories» har skapt sterke reaksjoner i sosiale medier.

Budskapet i sangen er at mennesker med afrikansk bakgrunn har vært i Storbritannia «siden begynnelsen». Nøyaktig når afrikanerne skal ha ankommet øya for første gang blir ikke satt noen dato på i sangen.

Sangen beskrives på X/Twitter med ord som «krenkende», «propaganda», «feilaktig» og «misledende».

– BBC skaper nå et inntrykk av at de opprinnelige Europeerne var mørkhudede. Dette støtende budskapet målretter de mot barna våre, skriver politisk kommentator Joey Mannarino.

Saken fortsetter under videoen

Denne videoen setter sinnene i kok på X/Twitter.

Mannarino skriver videre: «Slik svartmaling er like støtende for oss hvite som hvitmaling av afrikansk kultur er for mørkhudede mennesker.»

– BBC skriver om historien ved å lære barn at de opprinnelige britene var svarte, skriver Anna McGovern, kommentator i GB News.

Hun legger til at «BBC hevder i videoen at Septimius Severus var svart, noe han ikke var. Det er store historiske unøyaktigheter i denne sangen som sendes på barne-TV.»

McGovern viser så til en uttalelse fra manusforfatter og produsent Steven Moffat, som har jobbet på flere prosjekter for BBC:

– Vi må på en måte fortelle en løgn. Når vi forteller om historien vår vil det være svarte mennesker der som i virkeligheten ikke var der. Vårt budskap skal være: ‘Dette er bedre versjonen av verden. Ved å tro på den, vil vi fremkalle den’.

Paul Golding, partileder for Britain First, beskriver videoen som «løgnaktig propaganda» på X/Twitter.

mest lest