Løsningen er å bry seg om nordmenn, Jonas

Avatar photo
Sverre Avnskog
Pensjonert lærer
Publisert 14. september 2023 | 14:08

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Hvorfor har et Ap i krise ventet helt til etter valget med å analysere det som har vært et stort problem i snart to år?

Ifølge Jonas Gahr Støre skal Ap nå sette i gang et enormt apparat for å analysere hva som gikk galt ved valget. Som alle vet, ble ikke Ap landets største parti i valg for første gang siden 1924. Men hvorfor i all verden har de ventet helt til nå? Ap har jo ligget katastrofalt lavt på meningsmålingene i snart to år, og alle visste vel hvordan valget kom til å gå?

Hvis man ikke tror på mirakler, da. Og det har visst Ap gjort. De har ligget rundt 20% på målingene hele tiden mens de har hatt regjeringsmakt, og så blir de sjokkert over at de får omtrent det samme resultatet i valget?

Og så tenker man kanskje at Ap vil hente inn noen som er relativt uavhengige som kan hjelpe partiet med å komme på sporet av hva som gjør at velgerne forlater dem. Men nei, på spørsmål fra journalistene om hvem som skal vurdere Aps katastrofe, er det nøyaktig de samme som har utformet Aps politikk som skal finne ut hvorfor den ikke slo gjennom hos velgerne.

Lykke til, sier jeg da. Og så antar jeg at konklusjonen blir som den alltid blir når politiske partier skal vurdere sine nederlag: «Vi var ikke flinke nok til å få frem budskapet vårt. Folk skjønte ikke at politikken vår egentlig er den beste. Vi nådde ikke frem til velgerne.»

Slike konklusjoner, som vi har hørt så ofte før, er nærmest latterlige å høre om igjen og om igjen. Og hadde Ap hatt bare litt mot til å bli konfrontert med sannheten om hvorfor de gjør det så dårlig, så hadde de våget å høre litt på de velgerne som har forlatt dem og gått over til Høyre og FrP.

Men det våger de ikke.

Og hva er det egentlig med Jonas Gahr Støre som gjør at han lykkes så dårlig som statsminister? Han er jo både veltalende, klok, vennlig og reflektert? Han var jo så utrolig populær som utenriksminister!

I mine øyne forsøker Jonas Gahr Støre alt for hardt å være en internasjonal statsmann, og har ikke skjønt at en norsk politikers fremste oppgave, er å føre en politikk som lønner seg for oss nordmenn. Han har rett og slett ikke skjønt hva nordmenn flest forventer av ham som statsminister!

Vår statsminister er mest opptatt av å forsyne Europa med gass og olje med den følgen at folk blir ribbet til skinnet av astronomiske strømpriser. Og han støvsuger deler av landet for elektrisk kraft for å oppfylle noen klimamål som ikke betyr noen verdens ting for verdens samlede klimautslipp. Bare disse to eksemplene viser svært tydelig, at han ikke har nordmenns beste for øye. Han vil være klassens flinkeste i Europa.

Dette skjønner selvsagt folk flest. Men det skjønner ikke Ap, merkelig nok. Og når de lanserer elektrifiseringen av Melkøya bare få uker før valget, avslører de med all tydelighet hvor dårlig kontakt de har med «folkedypet». De mangler simpelthen den politiske intuisjonen som kreves for å forstå hvordan «folk flest» reagerer på vedtak som åpenbart ikke gjøres for å hjelpe folk i dere hverdag, men kun gjøre for å gjøre Jonas Gahr Støre populær som statsmann i Europa, og score poeng blant klimafanatikerne i FN, som påstår at jorda er i ferd med å gå under.

Og hva kan grunnen være til at både Gahr Støre og Ap har så utrolig dårlig forståelse for hva deres velgere mener?

Jeg tør påstå at det henger nøye sammen med at Ap ikke lenger er at parti bestående for de svakerestilte og fattige, men for akademikere og intellektuelle som selv tilhører den rike og velstående delen av den norske befolkningen. Og den siste tidens avsløringer av aksjehandling blant politikere, har avslørt at de synes å ha null og niks til felles med nordmenn som har blitt rammet svært hardt av økte strømpriser, økte drivstoffpriser, økte matpriser og økte renteutgifter.

Det er DETTE regjeringen burde være opptatt av å sette inn tiltak mot, men i stedet har de mest fokus på å bygge vindmøller, havvindmøller, eksportere gass og være klassens flinkeste i klimapolitikk som fører til null og niks forbedring av klimaet. Ap vil være best til å skryte av sine tiltak for å oppnå klimamål som har null betydning. De vil bare bevise at de er best, slik at de kan få skryt av EU og FN.

Ap har i tillegg erklært seg som fiender av dem som faktisk skaper verdier i landet vårt, nemlig bedriftseiere og grundere, de som faktisk skaper arbeidsplasser og inntekter som vi som enkeltpersoner og samfunnet kan leve av. Men disse skal Ap «ta» og så skjønner de lite av at deres slagord mot de såkalte «rikingene», er slagord som rammer folks arbeidsplasser der de får sine sine lønninger fra.

Jeg tror heller ikke det er noen stemmesanker for Ap å være LO’s forlengede arm i så mange saker. Mange mennesker har opplevd at deres eldre og syke har fått svært god hjelp av private omsorgsgivere, og har vanskelig for å forstå hvorfor Ap har gjort det til en hovedsak at disse skal fjernes. «Omsorgsprofitører» er et uttrykk som jeg tror mange opplever som en svært simpel og sjofel betegnelse på eldrehjem, sykehjem, barnehager og skoler som gjør en enorm innsats for samfunnet.

Ap burde tenke over hvordan de støter fra seg mange mennesker som opplever å få god hjelp av private aktører, der samfunnet har sviktet.

Dette er bare noen av de områdene der jeg synes Ap er helt på ville veier. Men den aller viktigste årsaken til partiets dårlige oppslutning, kan vi finne i at Ap ikke lengre er et parti for samfunnets svakerestilte. De er et parti av og for intellektuelle og høytlønnede aksjespekulanter. Og regjeringsmedlemmenes frynsete moral, har vi sette mange eksempler på det siste året.

De anser seg åpenbart som en utvalgt elite som kan svindle og tiltuske seg fordeler bare det ikke blir oppdaget.

Men å sette inn tiltak for å hjelpe folk som virkelig er i krise pga den økonomiske krisen, det bryr de seg ikke særlig om. Er det rart at de mister velgere?

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest