Putin takket ja

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. september 2023 | 07:39

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har invitert president Vladimir Putin på besøk.

Kim Jong-un har uttrykt ønske om hundreårig samarbeid, ifølge Nord-Koreas statlige nyhetsbyrå.

Ifølge de offisielle meldingene, har Putin og Kim virkelig funnet tonen under besøket onsdag.

Putin har akseptert invitasjonen, melder nyhetsbyrået Reuters. Han har ikke vært i Nord-Korea siden han besøkte landet i 2000, kort tid etter at han ble president i Russland.

Det var Russlands president som inviterte Nord-Koreas leder til en rombase i Øst-Russland onsdag. Putin og Kim har blant annet har diskutert samarbeid mellom de to landene, ifølge Reuters.

Kim fikk også en gjennomgang av tekniske aspekt ved russiske romfartøy, skriver NTB.

Spørsmålet er hvilke avtaler de to lederne har fremforhandlet.

Eksperter mener det kan være en utveksling av nordkoreansk ammunisjon mot russisk rakettteknologi.

– Rakettteknologi er en av tingene som Putin kan gi mot at Nord-Korea overleverer litt ammunisjon og noen våpen som Putin mangler i Ukraina, sier førsteamanuensis ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til dansk TV 2.

Kim Jong-un kom ikke alene til rombasen.

Han har blant annet med seg noen av personene som har ansvaret for Nord-Koreas våpenproduksjon, bemerker Korea-ekspert Vladimir Tikhonov, som er født i Russland og nå jobber som professor ved Universitetet i Oslo.

– Nord-Korea har en stor våpenindustri. De produserer mye artilleri i akkurat det kaliberet som passer til de russiske kanonene, sier han til den danske TV-kanalen.

Mens Russland kanskje jakter på ammunisjon, viser møtet på rombasen at Nord-Korea er interessert i russisk rakettteknologi.

Og Russland bruker nesten samme teknologi for romraketter som landet bruker for å skyte opp ballistiske missiler, sier Vladimir Tikhonov.

mest lest