Enige om regjeringskoalisjonen: Sverigedemokraterna ikke med i regjering

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. oktober 2022 | 10:26

Ulf Kristersson, partileder for Moderaterna, uttaler på en pressekonferanse fredag at den nye svenske regjeringen har blitt enige om koalisjonen, melder nyhetsbyrået Reuters.

Regjeringen kommer til å bestå av de tre partiene Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna.

Det var knyttet spenning til om Sverigedemokraterna ville godta en regjering der de selv ikke er med, men der Liberalerna deltar.

– Vi hadde gjerne sett en flertallsregjering der vi inngår, sier Sverigedemokraternes leder Jimmie Åkesson.

–  Når vi nå får en regjering der vi ikke inngår, er det veldig viktig for oss at vi får en overenkomst der politikken er i fokus, sier Åkesson.

Han sier videre at partiet har fått flere gjennomslag i forhandlingene.

Kriminalitetsbekjempelse
Åkesson sier hans parti nå vil kunne levere politisk på områder velgerne deres mener er viktige. Han trekker fram kriminalitetsbekjempelse som ett område som vil få preg av SDs politikk, skriver NRK.

– For oss har det vært helt avgjørende at et maktskifte også må innebære et paradigmeskifte når det gjelder innvandrings- og integrasjonspolitikken, sier Åkesson.

Høyrepartiene fikk et knapt flertall i Riksdagen

– Vi har respekt for at det finnes uro i landet vårt: om krigen, økonomien, og splittelsen og den harde tonen i politikken. Vi vil samle, ikke splitte, og forene, ikke dele. Det trengs en ny ånd i svensk politikk, sier den påtroppende statsministeren Kristersson.

Regjeringsforhandlingene i Sverige går tregt

mest lest