Måling: Svenskene mener SD har mer innflytelse enn regjeringspartiene selv

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 14. oktober 2023 | 16:10

De sitter ikke i regjeringen, men Sverigedemokraterna (SD)har likevel mer innflytelse over dens politikk enn selv statesministerpartiet Moderaterna, viser en ny meningsmåling.

Det er gjennom den såkalte Tidö-avtalen, et 62 sider langt dokument som ble fremforhandlet etter valget i fjor, at premissene for SDs støtte til mindretallsregjeringen av Moderaterna, Kristdemokraterna og Liberalerna ble lagt.

SD har også en tjenestemannsgruppe sentralt plassert ved regjeringskontoret. Regjeringens arbeidsprosesser er tilpasset for å sikre SD-transparens og mulighet til å påvirke på alle nivåer. Til sammen påvirker dette også svenske velgeres syn på maktforholdet, skriver Dagens Nyheter.

Det er SD de fleste velgerne anser for å ha stor innflytelse over politikken som føres. 57 prosent spurt av Ipsos på vegne av Dagens Nyheter mener SD har gjort stort avtrykk på politikken, mot 49 prosent for Moderaterna, 22 prosent for Kristdemokraterna og 10 prosent for Liberalerna.

SDs innflytelse oppleves av velgerne som bredere og mer altomfattende enn for regjeringspartiene. Vanlige svar er «det meste» og «alt» når respondentene skal peke på hvor partiet setter sine spor. Mer spesifikt oppfatter mange at SD setter sterke spor i migrasjons- og justispolitikken.

– Sverigedemokraterna har den beste posisjonen et parti kan ha dersom man både vil danne seg mening og ha innflytelse over politikken. De har lov til å delta i forhandlinger men har fortsatt frihet til å kritisere regjeringen og kan profilere seg i saker utenfor Tidö-avtalen, sier Nicklas Källebring, meningsanalytiker i Ipsos.

mest lest