Foreslår å erstatte bachelorprogrammene i kjemi, fysikk og biologi med bærekraftsbachelor

Avatar photo
Publisert 14. november 2023 | 21:39

De tradisjonelle og uavhengige bachelorprogrammene i kjemi, fysikk og biologi er foreslått lagt ned, til fordel for et felles bachelorprogram i realfag med fokus på bærekraft.

Fakultet for naturvitenskap ved NTNU reviderer nå sine studieprogram.

Motivasjonen for denne prosessen skal være trange økonomiske rammer, og trolig vil antall faste ansatte reduseres. Den største reduksjonen blir i den vitenskapelige staben.

I denne prosessen er et blitt lagt frem et forslag om at de tradisjonelle og uavhengige bachelorprogrammene i kjemi, fysikk og biologi skal legges ned, og erstattes med et felles bachelorprogram i realfag/naturvitenskap med fokus på bærekraft.

Hva fokuset på bærekraft innebærer er foreløpig uklart.

Fire ansatte ved NTNUs Senter for Fremragende Forskning Center for Quantum Spintronics (QuSpin) skriver i et innlegg i Universitetsavisa at de er svært bekymret.

De mener forslaget er destruktivt for utdanningen i fysikk ved NTNU.

– Samtaler med våre studenter bekrefter at bachelorstudenter i fysikk ønsker å bruke tid på fysikk og ikke like mye på kjemi. Vi regner med det er tilsvarende vice versa, skriver de, og fortsetter:

– Vi frykter at gode og godt motiverte elever med interesse for fysikk eller kjemi heller vil foretrekke de rendyrkede bachelorstudiene ved for eksempel UiO, fremfor NTNU, dersom dette blir gjennomført.

De NTNU-ansatte frykter og at de nye foreslåtte modellene til studieprogram vil medføre at uteksaminerte bachelorkandidater ikke vil oppnå et tilstrekkelig godt faglig nivå for å kunne starte og gjennomføre et masterstudium på internasjonalt nivå innenfor normert tid på to år.

Artikkelforfatterne mener og at et økt fokus på bærekraft kan gjøres ved å innføre nye tilbud under de eksisterende bachelorprogrammene.

– Når det gjelder bærekraft-perspektivet, er det uklart hva som egentlig menes med begrepet «bærekraft» i denne prosessen.

Les også: Norge bør ikke ta imot flyktninger fra Gaza

– Ansatte ved Institutt for fysikk er selvsagt innstilte på å videreutvikle perspektiver på samfunnsmessig relevans i sine emner. Innenfor de aller fleste av emnene som foreleses ved instituttet kan dette gjøres ved eksempler i forelesninger, øvinger og case-studier, skriver de, og fortsetter:

– Det er et svært viktig perspektiv at elektromagnetisme, termodynamikk og avansert kvantefysikk vil være grunnlaget for en lang rekke av fremtidens energieffektive teknologier.

De ansatte mener at instituttene ved NV-fakultetet helt sikkert har et forbedringspotensial når det gjelder å få frem relevansen av emnene sine i et samfunnsmessig perspektiv, men at dette kan utmerket godt gjøres uten å legge ned studieretninger med høyt faglig nivå og med god rekruttering.


mest lest