Eksperter tror flere vil få erstatning for senskader etter koronavaksinen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 14. desember 2023 | 06:31

Fagfolk mener at de som i dag mottar avslag for seneskader etter koronavaksinen, kan få erstatning i fremtiden. Dette skyldes ny innsikt om bivirkningene.

– Jeg tror at vi i fremtiden vil få flere svar på hva som kan være bivirkninger man kan forklare i sammenheng med koronavaksinen. Da får vi lære av det. Så får vi se om vi bør gjenåpne gamle avslag fordi ny kunnskap tilseier at det likevel er en sammenheng, sier avdelingsdirektør Anne-Mette Gulaker i Norsk pasientskadeerstatning (NPE), til NRK.

De har avvist over dobbelt så mange søknader som de har godkjent, fra personer som har søkt om erstatning for både kortsiktige og langvarige bivirkninger etter koronavaksinering.

Ny forskning kan potensielt endre denne statistikken.

– Da kan tallene endre seg, men det vet vi ikke nå. Det viktigste vi skal vurdere, er om det er mulig å forklare ut fra medisinsk og biologisk kunnskap at vaksinen kan ha forårsaket disse typene plager, sier Gulaker til kanalen.

Seniorrådgiver Pernille Harg ved Statens legemiddelverk forventer også at det vil bli vitenskapelig påvist flere bivirkninger.

– At det fremdeles kan dukke opp nye bivirkningsproblemer, kanskje særlig for langvarige plager, regner vi som sannsynlig, sier hun til NRK.

Totalt har helsepersonell eller pasienter meldt inn over 8000 tilfeller av mistenkte alvorlige bivirkninger etter koronavaksinasjon i Norge.

Den mest vanligste grunnen til at enkeltpersoner blir tildelt erstatning er menstruasjonsforstyrrelser. Blant andre seneskader hvor koronavaksinen er påvist som dokumentert mulig årsak, inkluderer hjertemuskelbetennelse og hjerteposebetennelse. For tilstander som ME, MS eller langvarig hodepine er det ingen vitenskapelig påvist sammenheng med koronavaksinen.

mest lest