Vil fullstendig kutte inntektsskatten

Avatar photo
Benjamin Bringsås
Journalist
Publisert 15. januar 2023 | 12:52

Republikanere i House of Representatives skal stemme over et lovforslag som skat kutt inntektsskatten og fjerne skattemyndighetene IRS.

Forslaget kommer som følge av et samarbeid mellom Speaker McCarthy og House Freedom Caucus, som er en koalisjon av mer høyrelenende og liberalistiske republikanere.

Inntektsskatten ønskes kuttet i sin helhet og heller erstattet med en National Consumption tax, altså en salgsskatt likt den norske merverdiavgiften. Lovforslaget – der også andre skatter ønskes kuttet, som f.eks selskapsskatten og arveavgiften – kalles Fair Tax Act og er utviklet av Georgia-republikaneren Buddy Carter, med 11 andre medforslagsstillere.

Forslaget kommer som følge av en avtale gjort mellom Freedom Caucus og Kevin McCarthy for å sikre McCarthys støtte fra den republikanske koalisjonen til vervet som House Speaker, skriver Fox News. House Speaker er den ordførende styreren av Representantenes hus.

– Isteden for å legge til 87 000 nye ansatte for å armere IRS mot småbedrifts-eiere og mellom-Amerika, vil dette lovforslaget eliminere behovet for departementet fullstendig ved å forenkle skattekoden med bestemmelser som fungerer for det amerikanske folket, og som oppmuntrer til vekst og innovasjon, skrev McCarthy i en pressemelding.

– Armerte, uvalgte byråkrater bør ikke ha mer makt over din lommebock enn hva du selv har, fulgte han opp med.

Lovforslaget får støtte fra flere repiblikanere:

«The Fair Tax Act eliminates the tax code, replaces the income tax with a sales tax, and abolishes the abusive Internal Revenue Service. If enacted, this will invigorate the American taxpayer and help more Americans achieve the American Dream.»

– Fair Tax Act eliminerer skattekoden, erstatter inntektsskatten med en salgsskatt og legger ned den misbrukende Internal Revenue Service [IRS, red.anm]. Hvis vedtatt vil dette styrke den amerikanske skattebetaleren og hjelpe amerikanere oppnå den amerikanske drømmen, sa representant Jeff Duncan, R-S.C.

Les også: USAs skattemyndigheter gikk etter de svakeste

– Dette transformerer den amerikanske skattekoden fra å være et bindende, progressivt og kronglete system til å bli et fullstendig transparent og upartisk system som fjerner IRS slik vi kjenner det. Dette er bra for økonomien fordi det oppfordrer til arbeid, sparing og investering, sa representant Bob Good, R-Va.

– Vi har sett en stadig vekst av IRS og en vedvarende straffeforfølgelse av hardtarbeidende amerikanere gjennom skattekoden. Det vi tar til orde for er en forenklet og rettferdig skattekode som fungerer for alle, ikke bare noen få, sa representant Kat Cammack, R-Fla.

Forslaget blir nå løftet frem i amerikanske medier som et eksempel på republikanernes reaksjon på og villighet til å motarbeide Biden-administrasjonens harde skattepolitikk og utvidelse av føderale myndigheters makt og omfang. 

SETTER DU PRIS PÅ DENNE ARTIKKELEN? INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 ELLER BANK 1506.80.92768

Republikanerne skal etterforske de graderte Biden-dokumentene

mest lest