Irak frykter svenske tilstander

Avatar photo
Publisert 15. januar 2024 | 14:22

– Vi har nok vold her i Irak, vi trenger ikke importere noe fra utlandet, argumenterer bekymrede irakere etter at tre svensker er pekt ut som mistenkte i et dødelig gjengoppgjør på åpen gate i landet.

De siste tiårene har Irak måttet slite med diktatoren Saddam Hussein, en amerikansk invasjon, terrorregimet IS og omfattende klanvold. Nå har landet et nytt problem: innvandrere fra Sverige.

Mandag forrige uke kjørte den svenske gjenglederen «Benzema» nedover en av de travleste gatene i Bagdad, hovedstaden i Irak. En person kledd som matbud gikk av motorsykkelen sin og løp mot bilen til «Benzema», før han trakk frem et våpen og drepte ham.

Bilder av kjøretøyet viser minst 11 kulehull. Lyden fra et videoopptak på stedet tilsier at det kan være snakk om 15 skudd.

En annen video som er delt på Twitter viser en død person sitte i førersetet på bilen kort tid etter skytingen fant sted. Den kan du se ved å trykke her. Vi advarer mot sterke bilder.

Mustafa «Benzema» Aljiburi er født i Bagdad, men er svensk statsborger. Han var involvert i den voldelige konflikten mellom ulike fraksjoner av det kriminelle Foxtrot-nettverket.

«Benzema» skal ha ligget lavt i Bagdad i lengre tid, etter at fiendene hans hadde utlovet skuddpremie på ham. I fjor høst skal torpedoer i Irak ha fått i oppdrag å drepe ham, ifølge Expressen. Men «Benzema» gikk sammen med torpedoene og iscenesatte sin egen død. Først da skuddpremien var utbetalt, dukket han opp igjen med en gullfarget Kalasjnikov i en livesending på Instagram, foran 19.000 seere.

Mustafa «Benzema» Aljiburi under livesendingen hvor han «gjenoppsto fra de døde» med sin AK-47. Foto: Skjermdump, Instagram.

I september i fjor gikk det også av en bombe ved adressen hans i Upplands Väsby, ifølge TV 4.

En 19 år gammel mann er nå pågrepet og mistenkt for å være skytteren etter skytingen i Bagdad. Han fløy fra Sverige til Irak dagen før drapet. To andre svenske statsborgere er også mistenkt for medvirkning i drapet, skriver VG.

Irakiske medier hevder dette er første gang utenlandske kriminelle nettverk gjør opp seg imellom på åpen gate.

Frykter svenske tilstander

Drapet har skapt stor debatt i Irak, ifølge Sveriges Radio. Et av spørsmålene som stilles er om Irak har fått et problem med utenlandsk kriminalitet importert fra Sverige.

Norsk-irakiske Al-Mofty forteller at det svenske gjengdrapet i Bagdad «kommer som et sjokk».

– Selv jeg ble overrasket. Tenk hvordan det var for andre irakere, sier han til VG.

Al-Mofty forteller at han har fulgt den påfølgende debatten på TV, blant venner og i sosiale medier. Blant spørsmålene som kommer er om svensk kriminalitet kan bli et voksende problem i Irak.

– Vi har nok vold her i Irak, vi trenger ikke importere noe fra utlandet, argumenterer folk. Andre har påpekt hvor lett det er å komme inn i landet for utlendinger, mens det er vanskelig for irakere å komme ut, forteller Al-Mofty til VG.

I kommentarfeltet til en irakisk journalist som har publisert en video fra skytingen, skriver en:

– Hvem lot dem slippe inn i Irak?

– Sverige er bare gjenger, drap og dop, skriver en annen.

mest lest