Klimaskepsis nesten forsvunnet fra britisk presse, viser ny studie

Avatar photo
Publisert 15. januar 2025 | 22:14

En fersk studie viser at skepsis til klimaendringer nesten har forsvunnet fra debatt- og lederartikler i britiske aviser de siste ti årene. Analysen, som har tatt for seg 303 menings- og lederartikler fra ni store britiske aviser, peker på en betydelig nedgang i det forskerne kaller «bevisskepsis» og «prosess-skepsis».

Markant nedgang i klimakritikk, viser funnene.

Bevisskepsis – som innebærer å stille spørsmål ved klimavitenskapen eller benekte at global oppvarming finner sted – utgjorde 20 % av relevante artikler i perioden 2013/14. Dette har nå falt til beskjedne 5 % i 2023/24.

Enda mer drastisk er fallet i prosess-skepsis, som kritiserer vitenskapelige metoder eller modeller. Her er andelen redusert fra 20 % til kun 1 %.

Samtidig har såkalt «respons-skepsis», som utfordrer politikk og tiltak knyttet til klima, holdt seg relativt stabil og økt marginalt fra 23 % til 24 %.

Dette tyder på en skiftende dynamikk der kritikere nå i større grad retter fokuset mot hvordan klimaendringer håndteres politisk fremfor å utfordre selve vitenskapen.

Venstre- og høyreorientert presse skiller seg ut

Studien, utført av forskerne Simon Cocks, James Painter og Dan Hunt, avdekker også store forskjeller mellom ulike typer medier.

Mens venstreorienterte aviser som The Guardian og The Mirror oftere publiserer historier om klimakatastrofer og løsninger, gir høyreorienterte aviser som The Telegraph fortsatt en plattform til skeptiske stemmer.

Et interessant funn er at mens kritikk av vindkraft dominerte skeptiske innlegg tidlig i perioden, har dette senere skiftet til kritikk av mål som Net Zero, en politikk rettet mot nullutslipp.

Samtidig har det blitt vanligere med positive historier om klimavennlige løsninger, spesielt i venstre- og sentrum-høyreorienterte aviser. Dette reflekterer en gradvis endring i hvordan mediene formidler både utfordringer og muligheter knyttet til klimaendringer.

Les også: Staten bruker 255 mill. på batteribygg – produksjonen skjer i Kina

Kritikk og konklusjoner

Forskerne konkluderer med at enkelte diskurser som dominerte høyresidens medier for et tiår siden – inkludert det forskerne peker på som feilaktige eller misvisende påstander om klimavitenskap og -politikk – i stor grad har blitt dempet.

Samtidig understreker forskerne at debatten langt fra er over.

Respons-skepsisens vedvarende tilstedeværelse illustrerer at selv om vitenskapen blir stadig mindre utfordret, er det fortsatt stor uenighet om hvordan klimaendringene bør håndteres.

Utviklingen reiser spørsmål om hva som ligger bak medienes skiftende tilnærming til klima og om hvordan publikum påvirkes av endringene i dekningen.

Les også: Juksing truer vitenskapens troverdighet (+)

mest lest