Amerikansk månelander skutt opp med SpaceX Falcon-rakett

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. februar 2024 | 09:40

Tidlig torsdag lyktes SpaceX med å skyte opp en Falcon 9-rakett, som bar en privat månelander som skal ut på en åtte dagers reise i rommet med mål om å nå månen. Dersom oppdraget er vellykket, vil det markere den første amerikanske månelandingen på femti år.

Raketten ble skutt opp klokken 01:05 torsdag lokal tid fra Kennedy Space Center i Florida, skriver UPI.

– I likhet med en pil skutt fra Amors bue, skynder det neste kommersielle måneoppdraget seg mot månen, skrev NASA i en uttalelse på X etter oppskytingen.

Første-trinns separasjon ble bekreftet noen minutter inn i flyturen, etterfulgt av bæreren, som var på sin 18. oppdrag, returnerte til jorden der den landet på Landing Zone 1 ved Cape Canaveral Space Force Station.

Litt mindre enn en time senere ble månelanderen, kalt Odysseus, vellykket separert fra den andre fasen av oppskytningskjøretøyet og gjorde første kontakt med bakkekontrollen mens den begynte på sin åtte dager lange reise til månen.

Houston-baserte Intuitive Machines’ Nova-C-lander, som er på størrelse med en telefonkiosk, forventes å nå månen den 22. februar, og hvis vellykket, vil det markere den første amerikanske månelandingen siden Apollo-programmet endte for over 50 år siden.

Den første CLPS-ferden skjedde forrige måned, da de forsøkte å lande en Peregrine-månelander på månens overflate, men den nådde aldri frem. Landeren opplevde et «kritisk tap av drivstoff» etter en vellykket oppskyting.

NASA uttalte at de har seks instrumenter om bord på Nova-C-landereren som skal gjennomføre vitenskapelig forskning og demonstrere teknologier for å bedre forstå månens overflate og forbedre landingens presisjon for fremtidige oppdrag til det sørlige polare området på månen.

mest lest