EU har vedtatt klimakrav – sjokkregning til boligeiere

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mars 2023 | 07:38

EU har vedtatt klimakrav som rammer 65 prosent av norske boligeiere med en kostnad på mellom 500.000 kroner og 1,5 millioner.

Direktivet som EU vedtok tirsdag, innebærer sjokkregning for norske boligeiere. Eiere av boliger og næringseiendom vil måtte investere massivt i utskifting av vinduer, etterisolering og varmepumper.

– Vi anslår at regningen kommer på mellom 500.000 og 1,5 millioner kroner pr. bolig, sier generalsekretær Morten Andreas Meyer i Huseierne, til Finansavisen.

Ifølge tidligere opplysninger så har det vært foreslått at kun de 30 prosent dårligste boligene i Norge, med energimerking G og F måtte oppgraderes, men det endelige resultatet inkluderer også boliger som i dag har energimerke E. Alle må opp på energimerke D eller bedre innen 2033.

Da vil de bli at 65 prosent av norske boliger må oppgraderes. Og innen 2050 skal alle boliger og næringseiendommer være nullutslippsbygg, ifølge Finansavisen.

– Vi fryktet at dette ville komme. Flere aktører i Norge mente det ikke ville komme, sier DNB-analytiker Simen Mortensen til Finansavisen.

Les også: Kjell Erik Eilertsen: «Klimakrise» er kun brukt én gang i IPCCs klimarapport – begrepet er medieskapt (+)

DNB-analytikeren tror det vil bety betydelige summer for eiere av boliger og næringseiendom i Norge. Han påpeker at det handler om isolasjon, utskifting av vinduer og varmepumper og lignende.

– Det er også ønske om at kredittinstitusjoner skal omfattes av det samme regelverket. Det kan bety at bankenes pantesikkerheter vil bli målt etter energiskalaen, sier Mortensen.

Direktivet har navnet «Energy Performance of Buildings», og har som mål å kutte behovet for energiimport, øke kvaliteten på boliger og senke energikostnadene i boliger.

Fritidseiendommer er unntatt fra klimakravene.

Lurås #4 med Erik Selle: Bistand, EØS, NRK, Gud, Kristendom, Israel, Globalisme, Klimahysteri

mest lest