INP inne på Stortinget i ny måling: – Har endelig knust glasstaket!

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 15. mars 2023 | 15:07

Får hele 3,5 prosent oppslutning og er beregnet inne med 2 mandater.

– Det er første gang vi har notert at de har mulighet til mandat, sier Thore Gaard Olausen i Respons Analyse som har utført målingen på oppdrag fra VG.

Partileder Owe Ingemann Waltherzøe er entusiastisk:

– Nå kommer nesten tårene. Dette har vi jobbet knallhardt for, sier han til VG.

Det er i hovedsak fra Frp og Senterpartiet at INP henter velgere. Og geografisk står de sterk i Rogaland og Vestland.

– Jeg tror at INP får oppslutning på inntrykket av at de sier nei til klima og ja til olje, sier Sps stortingspolitiker fra Rogaland, Geir Pollestad.

– Hvorfor tar de velgere fra Sp?

– De har veldig klare standpunkter. Da må vårt svar være at vi må bli tydeligere i spørsmål om olje og gass, om vår næringspolitikk, og om vår fornuftige klima- og miljøpolitikk, fortsetter Pollestad.

Industri- og næringspartiet har 44.400 følgere på sin Facebook-konto. De skal allerede ha etablert 112 lokallag, og 8100 betalende medlemmer. De ble stiftet så sent som i februar 2020. Ved valget i 2021 fikk de 0,3 prosent av stemmene.

iNyheter treffer også på en veldig førnøyd partileder.

– Det er svært gledelig og litt overraskende at vi har «knust» 3% glasstaket med en nasjonal måling på hele 3,5%, sier Waltherzøe til iNyheter.

– Hvorfor vokser dere?

– Det er antagelig et uttrykk for at vi har tatt eierskap på strømpriskrisen og at vi har klart å stable på beina et seriøst alternativ til dagens styringspartier. INP appellerer til velgerne som i flere tiår har lett etter et fornuftig parti bygget av og med folk som har arbeidslivserfaring. Jeg tror rett og slett folk har fått nok av oppdrettspolitikere som ikke helt ser konsekvensene av det de vedtar. Nå samler folket seg rundt partiet fordi det er av og med arbeidsfolk. Tilbakemeldingene vi får er at de ikke har engasjert seg før i noen politisk retning, men nå er det gått for langt, sier partilederen.

Og i april er det landsmøte.

På gjennomsnittsmålingene iNyheter sammenstiller fikk INP i februar 2 prosent.

INP klart størst av «Andre»: Dette er småpartienes februaroppslutning (+)

 

mest lest