Mener den amerikanske dronens svartehavsflyvning var en provokasjon

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mars 2023 | 01:53

Rekognoseringsoppdraget til det ubemannede luftfartøyet MQ-9 (UAV) over Svartehavet var en provokasjon, sier Russlands ambassadør til USA Anatolij Antonov.

– Flyet fløy med transponderne av, og det gikk inn i sonen for den spesielle militære operasjonen. Den [informasjonen om sonen] ble offentliggjort via internasjonale kanaler. Vi, Russland, har advart alle om det. Jeg tror dette var en reell provokasjon, sa han til journalister etter konsultasjoner i det amerikanske utenriksdepartementet, der diplomaten ble innkalt over hendelsen.

– De provoserte oss til å ta en viss handling, som ville tillate dem å anklage Russland og det russiske militæret for å være ikke-profesjonelle, sa den russiske diplomaten til det russiske statlige nyhetsbyrået Tass.

Det var på tisdag amerikanske myndigheter hevdet at russiske jagerfly skal ha truffet en propell på en amerikansk militærdrone av typen «Reaper».

– To russiske Su-27 jagerfly foretok en utrygg og uprofesjonell avskjæring av et ubemannet overvåkingsfly av typen MQ-9 som opererte i internasjonalt farvann over Svartehavet, skriver det amerikanske militæret i en pressemelding.

– Vårt luftfartøy gjennomførte rutineoperasjoner i internasjonalt luftrom da det ble avskåret og truffet av et russisk fly. Det resulterte i en kollisjon og tap av dronen, sier den amerikanske generalen James Hecker ifølge Reuters.

Han har kommandoen over det amerikanske luftforsvaret i regionen.

På spørsmål om dronen bar våpen, ønsket ikke pressetalsmann for Pentagon Pat Ryder å svare spesifikt om denne dronen, men at den i teorien kan bære våpen.

Trump: USA på vei mot en ny stor depresjon – bankene begynner allerede å kollapse

mest lest