Macron: – For å få fred i Ukraina, må vi ikke være svake

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mars 2024 | 09:06

Den tyske kansleren Olaf Scholz vil være vert for sine franske og polske motparter i Berlin på fredag i et forsøk på å vise europeisk enhet når det gjelder støtte til Ukraina etter uker med uenigheter mellom allierte.

Det melder Reuters.

Et hastig sammensatt toppmøte i Paris forrige måned hadde som mål å gi ny kraft til stillestående vestlige forsøk på hjelp til Ukraina.

I stedet utløste den franske presidenten Emmanuel Macrons avvisning av å utelukke utplassering av vestlige styrker til Ukraina en skarp irettesettelse fra Scholz, som fremhevet langvarige splittelser mellom de to øverste makter i Den europeiske unionen.

Uenigheten i Europa kommer samtidig som støtten fra USA til Ukraina også svekkes, noe som understreker et vestlig ledelsesvakuum som risikerer å ytterligere styrke den russiske presidenten Vladimir Putin, sier diplomater til Reuters.

– Tiden er inne for ro mellom Frankrike og Tyskland, sa tidligere franske utenriksminister Jean-Yves Le Drian, som nå er spesialutsending for Macron, til FranceInfo radio torsdag.

– Jeg tror at dette møtet vil bidra til å dempe spenninger og styrke støtten til Ukraina.

De to lederne sender svært ulike strategiske budskap. Macron høres mer haukaktig ut om dagen, mens Scholz’ støttespillere presenterer ham som en «fredskansler» som vil unngå enhver eskalering mot krig mellom NATO og Russland.

Macron advarer om at russisk seier i Ukraina vil «redusere Europas troverdighet til null».

Den franske lederen snakket på fransk TV om hvordan han kan støtte Ukraina ytterligere, etter å ha fått tilbakeslag fra europeiske ledere i forrige måned da han sa at det ikke burde utelukkes å sende vestlige tropper.

Intervju med presidenten var rettet mot å klargjøre hans politikk om franske styrker i Ukraina. Han påpekte at Frankrike ikke ville lede en offensiv inn i Ukraina.

– Det ville ikke være oss,’ men la senere til:

–  For å få fred i Ukraina, må vi ikke være svake.

– Hvis Russland vinner denne krigen, vil Europas troverdighet bli redusert til null, sa Macron i intervjuet med de franske kringkasterne TF1 og France 2 TV.

mest lest