Dette er et eksternt innlegg og ble først publisert på skribentens Facebook-side.
«Dette må Vibeke Fürst Haugen umiddelbart rydde opp i,» sier pressekspert.
For å forklare alvoret i Haugens dobbeltrolle må jeg starte med hennes rolle som ansvarlig redaktør for NRK. Dette ville mange mene er Norges mektigste mediestilling. Det er Staten (du og jeg) som betaler hennes lønn.
Da hun ble ansatt i 2022 var hennes postulat at hun som ansvarlig redaktør ville styrke og utvikle demokratiet. Som redaktør fikk hun det fulle ansvaret for redaksjonens virksomhet og ledelse av de redaksjonelle medarbeiderne.
Enhver norsk redaktør plikter å følge pressens egne etiske regler. Disse reglene er samlet i et dokument som heter Vær Varsom-plakaten. Brytes reglene kan redaktøren klages inn til pressens domstol og bli dømt.
I presseetikkens plakat står det svært krystallklart at en redaktør ikke kan sette seg selv i en situasjon som skaper interessekonflikter eller fører til SPEKULASJONER om inhabilitet. Dette handler om at redaktøren skal si nei til:
- Dobbeltroller
- Verv
- Oppdrag
- Bindinger
Hvorfor er det slik? Først og fremst fordi at lesere og lyttere skal kunne stole på at redaktøren er uavhengig av alt og alle. At det kun er journalistikken som er redaktørens oppdragsgiver.
Det skulle tatt seg ut, det vil si, hvem ville stolt på en redaktør som samtidig var leder for et politisk parti eller toppleder i en bank?
Kringkastingssjefen ser ut til å ikke bry seg en katt om sin egen troverdighet når hun som ansvarlig redaktør for NRK også er styremedlem i den mektige arbeidsgiverorganisasjonen Spekter.
Du har kanskje ikke hørt om Spekter, men organisasjonen forhandler lønn på vegne av bedrifter som Avinor, Flytoget, Nasdaq, Norges Bank, Posten, sykehusene og mange andre store bedrifter og foretak.
Spekter er også en gigantisk lobbyorganisasjon som vil endre samfunnet i sin favør. Sagt på en annen måte. Spekter er så langt unna journalistikken som det går an å komme.
Nå er også NRK AS medlem i Spekter. Det legitimerer ikke at det er NRKs ansvarlige redaktør som skal inneha dette styreverv. NRKs økonomidirektør uten redaktørmakt ville vært det naturlige valg.
Men i Spekters midte sitter altså selveste kringkastingssjefen og utøver makt. Gjør hun det på vegne av NRK? Eller er Haugens lojalitet knyttet til Spekters politikk?
Statskanalen dekker journalistisk hvert år de fleste store lønnsoppgjørene i Norge. Det må i beste fall føles underlig for en NRK-journalist å møte sin egen sjef i døren når journalisten kritisk skal konfrontere Spekter med sitt forhandlingsspill og lønnstilbud.
Eller når en ny åndsverkslov skal stortingsbehandles og Spekter har levert sitt utfyllende høringssvar.
Hvilken intellektuell kapasitet og analyseferdighet la Haugen til grunn når hun satt seg rundt det mektige styrebord i Spekter? Hvordan kunne hun ignorere eller tro at presseetikken ikke gjelder for en kringkastingssjef?
Og for de spesielt nysgjerrige, hvor mange timer bruker hun på Spekter i året og hvor mange hundretusen kroner får hun betalt for jobben?
Gunnar Bodahl-Johansen er regnet som Norges fremste ekspert på presseetikk. Han er ikke nådig når jeg forteller han om dobbeltrollen.
«Hva er det du sier?»
Bodahl-Johansen blir først litt satt ut og trodde sikkert at jeg tullet som en annen kringkastingssjef var så god på.
Selveste Einar Førde møtte jeg for første gang på 90-tallet en tidlig morgen i en frokostkø i NRK-huset.
Foran meg stod en radiolegende fra Midt i trafikken og foran der igjen Einar Førde. Radiolegenden var kjent for å ikke ta sitt ytre så nøye og hans skjorte var rimelig flekkete denne morgenen.
Brått snur Førde seg og måler mannen fra topp til tå. Så utbryter Førde med sin klingende Høyangerdialekt med trykk på bokstaven R:
«Eugen! Heve du runka før frokost!!???»
Joda, Førde var kanskje umusikalsk, men det mener Bodal-Johansen at også Haugen er når hun sitter i Spekters styre.
– Dette er svært umusikalsk. Nei, dette går ikke. Når en kringkastingssjef påtar seg et verv forlater hun sin lojalitet til NRK, og får en klar forpliktelse overfor det vervet hun har. Hun er som styremedlem faktisk forpliktet til de utsagn og holdninger Spekter har.
– Hvis ikke øverste redaktør i NRK skjønner det, da er hun dessverre på ville veier. Vibeke Fürst Haugen må trekke seg fra Spekter eller fra NRK. Begge roller kan hun rett og slett ikke ha, hvis presseetikken skal gjelde for NRK, konkluderer Bodahl-Johansen.
NB. Jarle Aabø har sendt teksten kringkastingssjefen for tilsvar. Den er også sendt til kulturministeren for en mulig kommentar.
iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal
– Dildoavisen Dagbladet