En omfattende rettssak mot sosiale mediegiganten Meta, ledet av Mark Zuckerberg, startet i Washington 14. april, melder BBC.
Saken, som kan få store konsekvenser for den globale teknologiindustrien, er blitt beskrevet som en av de mest store antitrust-søksmålene i nyere tid.
Bakgrunn for saken er Metas oppkjøp av Instagram i 2012 og WhatsApp i 2014. Ifølge det amerikanske konkurransetilsynet, Federal Trade Commission (FTC), var oppkjøpene strategiske trekk for å eliminere konkurranse og sikre et monopol for Meta.
FTC mener avtalen med Instagram spesielt ble inngått for å svekke konkurransen og opprettholde Facebooks dominans, noe som angivelig støttes av Zuckerbergs egne e-poster.
Meta, som eier både Facebook, Instagram og WhatsApp, har avvist anklagene og hevder at oppkjøpene har gitt brukerne en bedre opplevelse. Selskapet argumenterer for at sammenslåingen har styrket plattformene gjennom bedre infrastruktur, funksjonalitet og sikkerhet.
Hvis FTC vinner saken, kan Meta bli tvunget til å selge både Instagram og WhatsApp..
Politisk uro rundt rettssaken
Rettssaken har også fått politiske undertoner. Søksmålet ble opprinnelig reist under Donald Trump-administrasjonen, men har siden møtt motstand etter at Zuckerberg angivelig har drevet lobbyvirksomhet for å få presidenten til å skrinlegge saken, skriver BBC.
Forholdet mellom Trump og Zuckerberg har utviklet seg betydelig siden Trump ble utestengt fra Metas plattformer i 2021 etter angrepet på Capitol-bygningen. Nå ser det ut til at Meta og Trump-administrasjonen samarbeider tett, spesielt etter at Meta bidro med én million dollar til Trumps innvielsesfond, og tok inn UFC-sjef Dana White, som er en kjent Trump-støttespiller, i styret.
Saken føyer seg inn i en bredere debatt om teknologigigantenes kontroll over markedet, samtidig som den amerikanske antitrustsaken mot Google nærmer seg ankefasen.