Dette ble kunngjort etter et møte i Luxembourg 14. april, da EUs utenrikssjef Kaja Kallas varslet at slike tiltak kan være nødvendige for å øke presset på Russland ifølge Europeanconservative.
– Alle medlemslandene ønsker fred, sa Kallas, men påpekte samtidig at Moskvas nylige angrep på Sumy viser at det er Russland som må presses til seriøse forhandlinger.
Forslaget om å utplassere militærrådgivere, via et eksisterende EU-treningsoppdrag, har imidlertid møtt motstand, spesielt fra Ungarn.
– Dette er en rød linje for oss, uttalte Ungarns utenriksminister Péter Szijjártó, som advarte om at et slikt trekk kan eskalere konflikten ytterligere.
– Et sett med fanatiske, krigsdrevne initiativer på dagens møte i Utenriksrådet (#FAC). Milliarder mer til Ukraina, flere våpen, utplassering av militærrådgivere, nye sanksjoner mot kjernekraft og press for å åpne alle tilkapitler i år. Vi støtter ingenting av dette. Det er på tide å avslutte den mislykkede politikken de siste tre årene, oppsummerte Szijjártó initiativene fra møtet.
A set of fanatic, pro-war initiatives at today’s #FAC. Billions more for Ukraine, more weapons, deploying military advisers, new sanctions on nuclear energy & push to open all accession chapters this year. We support none of it. Time to end the failed policy of the last 3 years. pic.twitter.com/BfXFBbo3xM
— Péter Szijjártó (@FM_Szijjarto) April 14, 2025
Samtidig fornyer EU sitt fokus på støtte til Ukraina gjennom våpenleveranser og økonomiske midler. Kallas presenterte et initiativ om å sende to millioner artillerigranater til en verdi av 5 milliarder euro. Hun avslørte også at to tredjedeler av midlene allerede er lovet av medlemslandene og Norge.
Til tross for dette er EUs større bistandspakke til Ukraina – omtalt som «Kallas-planen» på 40 milliarder euro – foreløpig lagt på is, etter veto fra flere land av budsjettmessige årsaker.
EU-rådets møte inkluderte også diskusjoner om en ny sanksjonspakke mot Russland, den 17. i rekken. Fokusområdet denne gangen er Moskvas «skyggeflåte» av oljetankere og mulige restriksjoner mot kjernekraft og naturgass, tiltak som enkelte sentraleuropeiske land er sterkt imot.