Erdogan ser seg selv «langt foran» – men er klar for nyvalg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mai 2023 | 02:42

I løpet av natten dukket Recep Tayyip Erdogan opp foran sine jublende tilhengere. Også han forventer et nyvalg – men var sikker på seier.

Hvem skal overta (eller beholde) makten i Tyrkia? Dette spørsmålet vil trolig ikke bli besvart før om to uker. I mellomtiden venter også den sittende tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan nyvalg 28. mai.

– Vi vet ennå ikke om valget vil være over i første runde, men hvis folket sender oss inn i en andre runde, vil vi respektere det, sa Erdogan til jublende tilhengere i Ankara mandag kveld etter at de foreløpige resultatene i presidentvalget ble kunngjort.

– Alle må respektere folkets vilje, sier han.

I parlamentet vokser det frem et flertall av hans regjeringsallianse. Han er derfor sikker på at velgerne vil foretrekke «trygghet og stabilitet» i et valgomgang.

Sent søndag kveld rapporterte Anadolu en andel på i underkant av 50 prosent for Erdoğan, med henvisning til at mer enn 90 prosent av stemmene var talt opp – for presidenten var andelen 49,49 prosent, for Kılıçdaroğlu 44,3 prosent. Sistnevnte uttalte seg også i løpet av natten og erklærte at han ville respektere folkets ønsker og dermed også et andrevalg.

Den som får mer enn 50 prosent av stemmene i første valgomgang, blir president. Hvis ingen av kandidatene vinner frem, vil de to øverste kandidatene konkurrere mot hverandre i et omvalgsvalg om to uker. Og sånn ser det ut nå.

mest lest