Ropstad krever svar om jødisk og muslimsk mat i fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. mai 2023 | 06:58

Jøder og muslimer får ikke mat i fengselet som tilfredsstiller kravene i deres tradisjon, hevder Ropstad.

Torsdag stilte Kjell Ingolf Ropstad (KrF) justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) et skriftlig spørsmål:

«Vil regjeringen sørge for at Kriminalomsorgen ivaretar innsattes rett til å praktisere sin religion også i det daglige fengselslivet?» spør han.

«Innsatte som tilhører religiøse tradisjoner som vektlegger praksis og leveregler i større grad enn luthersk kristendom får ikke mat som tilfredsstiller kravene i deres tradisjon, som kosher eller halal», skriver han.

Ropstad trekker frem en sak om to jødiske menn som begge er israelske statsborgere som ble utlevert til Norge i 2021, skriver Vårt Land.

«De er jøder og følger kosher-diett. Fengslene har ikke tilbudt kosher-mat til disse to fangene. Det er forståelig da antallet jødiske innsatte er lavt og å tilberede kosher-mat i fengselet er krevende. Det er imidlertid langt vanskeligere å forstå hvorfor Kriminalomsorgen har avvist alle forslag på å finne løsninger», hevder Ropstad.

Krf-politikeren viser til et cateringselskap som kan levere ferdige måltider, som de innsattes familier har tilbudt seg å betale for.

«Alle forslag har blitt avvist av Kriminalomsorgen og har resultert i en stor belastning og tilleggsstraff for de to innsatte. En av dem skal ha gått ned 30 kilo i løpet av soningen», hevder Ropstad.

Han påpeker at saken er «særlig alvorlig» ettersom det i utleveringsforhandlingene med Israel ble forsikret om at fangenes rett til å praktisere sin religion ville bli ivaretatt i norske fengsler.

Trond Nerhagen, som er enhetsleder ved Kongsvinger fengsel har til Vårt Land opplyst at de to innsatte «har fått tilgang på noen råvarer, grønnsaker, slik at de kan ordne egen mat».

Ropstad er også bekymret for at muslimer har svært begrenset tilgang til halal-mat under soning.

«I stedet tilbys muslimske ansatte enten svinefri kjøttmat som ikke er halalslaktet, eller vegan/vegetar-mat», skriver han.

Krf-politikeren påpeker at religions- og livssynsfriheten er en menneskerett som omfatter mer enn bare retten til å tro det man vil.

Justis- og beredskapsministeren opplyser til Vårt Land at de vil svare stortingsrepresentanten på dette spørsmålet.

mest lest