VIDEO: Her blir Slovakias statsminister skutt

Avatar photo
Publisert 15. mai 2024 | 15:39

Slovakias statsminister Robert Fico (59) er livstruende skadet etter å ha blitt skutt fire ganger på gata onsdag.

Skytingen skjedde foran et lokalt kulturhus i byen Handlova, da Fico var i byen for å møte sine støttespillere. Ifølge TA3 ble statsministeren skutt i magen.

Nasjonalforsamlingens visepresident Lubos Blaha bekrefter overfor det slovakiske nyhetsbyrået TASR at Fico er skutt og såret. Han kom med opplysningene på et møte i nasjonalforsamlingen onsdag og avbrøt deretter møtet.

En journalist i avisen Dennik N sier han hørte skudd og at statsministeren deretter ble båret til en bil av redningspersonell.

Fico skal nå være fraktet til sykehus. Han er livstruende skadet, og ble truffet av fire skudd.

«De neste timene vil bli avgjørende», står det i en oppdatering på statsministerens Facebook-side.

Slovakiske medier melder at en mann i 70-årene er pågrepet. Han skal ifølge avisen Aktuality ha et våpen lovlig registrert på seg selv.

– Jeg har absolutt ingen anelse om hva far hadde til hensikt, hva han planla, hvorfor det skjedde, sier sønnen til avisen.

Den pågrepne mannen skal være tilknyttet en litteraturklubb som holder til en by som ligger én time fra åstedet.

I sosiale medier er det delt flere videoer som viser hendelsesforløpet:

Et øyenvitne sier til Reuters at han hørte flere skudd, og at han også så en mann ble pågrepet av politiet og kjørt bort.

Fico er en sosialdemokratisk politiker som blant annet er skeptisk til våpenhjelp til Ukraina og ønsker fortsatt et visst samarbeid med Russland.

Han har sittet som statsminister i Slovakia i fire perioder. Han er leder av det sosialdemokratiske partiet Smer som betyr «retning».

Jonas Gahr Støre har kommentert hendelsen på X:

– Jeg er dypt sjokkert over meldingene om at Slovakias statsminister Robert Fico er skutt og såret. Jeg fordømmer denne voldshandlingen på det sterkeste. Jeg sender nå varme tanker til Fico selv, familien hans og til innbyggerne i Slovakia, skriver statsministeren.

President Joe Biden sier i en uttalelse at han fordømmer angrepet på Slovakias statsminister Robert Fico. Han kaller det en forferdelig voldshandling.

Situasjonen til statsministeren er fortsatt kritisk og svært alvorlig, opplyser forsvarsminister Robert Kalinak i Slovakia i en oppdatering onsdag kveld.

Statsministeren blir fortsatt operert, opplyser han.

mest lest