Carl Ivar Hagen om kronekursen: – Det går gærne veien

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. juni 2023 | 04:59

Tenketanken Civitas årlige sommerfest gikk av stabelen onsdag kveld, der gjestene samles i toppetasjen på Steen og Strøm i Oslo sentrum.

Økonomiavisen E24 benyttet anledningen til å stille spørsmål om den historisk svake kronen.

Kronekursen har blitt flittig debattert den siste tiden, og Carl Ivar Hagen er ikke vondt å be, skriver avisen.

– Det går gærne veien, konstaterer han.

Han uttrykker at han synes utviklingen er veldig kjedelig, og sier det er mange forskjellige teorier.

– Har du noen egne?

– Jeg tror det betyr en del dette med lakseskatten, og at vi ikke lenger er et stabilt land politisk. Det kan skje plutselige endrede rammevilkår over natten.

Hagen forteller videre at forklaringer fra økonomer spriker i alle retninger. Økonomi er ikke et sånt fag hvor du kan gjøre eksperimenter og bevise det, mener han.

Ekspertene har trukket frem faktorer som uro i finansmarkedene, høyere renter i utlandet, lavere olje- og gasspriser og Norges Banks kronesalg som bidragsytere.

Den erfarne stortingspolitikeren er heller ikke spesielt imponert over rentesettingen til Norges Bank. I mai hevet sentralbanken renten til 3,25 prosent.

– Nå driver de og setter opp renten og tror de skal få inflasjonen ned, så øker bare kostnadene for bedriftene, sier han til E24.

Erna Solberg sympatiserer med sommerferie-lystne nordmenn og kaller kronesituasjonen krevende.

– For alle som skal på ferie i sommer så er det en krevende sak, men jeg har ikke tenkt til å «stunte» intervjuer om kronekursen, sier hun til økonomiavisen.

mest lest