Norge med ny donasjon til Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 15. juni 2023 | 09:10

Norge gir sammen med Danmark 16.000 artillerigranater til Ukraina.

– Ukraina er i en forsvarskamp og prøver nå å vinne tilbake territorium. Derfor donerer vi 16.000 ny artillerigranater. 9000 sammen med Danmark og 7000 fra egen beholdning, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp) til TV 2.

Ifølge en pressemelding fra Forsvarsdepartementet bidrar Norge med selve granatene, mens Danmark donerer tilhørende brannrør, kruttposer og tennpatroner.

– Ukraina har et omfattende behov for artilleriammunisjon. Det er prekært, og det haster. Vi har derfor bestemt oss for å gå sammen med Danmark om en ny donasjon, slik at Ukraina får ammunisjonen så raskt som mulig, sier forsvarsministeren.

Tidligere har Norge donert 20.000 artillerigranater. Til sammen har Norge dermed donert 27.000 artillerigranater alene og 17.000 sammen med Danmark. Men våpnene blir raskt brukt opp.

– Ja, behovene er enorme. Derfor er det viktig at mange land stiller opp med det man kan bidra med og derfor tar vi en ny donasjon, sier Gram.

Gram har ikke kommentert hva donasjonen vil koste.

I tillegg vil Danmark selv donere ytterligere 1500 komplette artilleriskudd og 500 granater. Ammunisjonen vil bli gjenanskaffet. Konsekvensene for vår nasjonale beredskap er vurdert som akseptabel.

mest lest