Sylvi vil ta bilen fra villmannskjørere

Avatar photo
Publisert 15. juni 2023 | 16:08

Partileder Sylvi Listhaug (FrP) mener straffene for villmannskjøring må bli hardere.

I begynnelsen av juni dro Listhaug på besøk til Rolf Jacobsen (62). Han ble lam fra brystet ned da han og kona ble påkjørt bakfra i nesten 200 kilometer i timen på vei nordover i Nøstvettunnelen i Viken i januar i fjor. Kona Dorte Kvist (62) ble ikke alvorlig skadet.

– Fra å ha gått på to bein, vært i jobb og hatt en normal hverdag, sitter han nå i rullestol og må ha hjelp til mye. Det sier noe om hvor vanvittig fort livet kan snus opp ned, sier Listhaug etter besøket.

Mannen som kjørte på Rolf fikk 60 dagers fengsel.

Torsdag fremmet Sylvi Listhaug forslag om å endre loven i Stortinget. Nå vil hun blant annet åpne opp for at norsk politi også kan inndra bilene til råkjørere.

– Vi kan ikke akseptere denne typen atferd som er så farlig. Vi er nødt til å gjøre noe med reaksjonene på denne typen fartsovertredelser. Jeg håper andre partier også ser at dette er noe som må tas tak i, sier Listhaug til VG.

Slik ser Fremskrittspartiets forslag ut:

  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige lovendringer, for å heve strafferammen for overtredelse av straffeloven § 280 og § 281 til henholdsvis inntil 5 års og inntil 8 års fengsel.
  • Stortinget ber regjeringen utrede skjerpede regler for tap av førerrett ved villmannskjøring.
  • Stortinget ber regjeringen fremme de nødvendige lovendringsforslag for å sikre at motorvogn som er benyttet ved en straffbar hastighetsovertredelse hvor hastigheten har vært 200 km/t eller mer, som hovedregel skal inndras og at verdiene som inndras etter disse bestemmelsene går uavkortet til trafikksikkerhetstiltak.

Debatten om strengere straffer tok seg opp etter at maskerte personer sperret E18 for å kappkjøre for noen dager siden.

Les også: De første som ble syke av COVID-19 var forskere ved Wuhan Institute of Virology, sier amerikanske regjeringskilder

Forslaget om å ta bilen fra råkjørerne er inspirert av danskene. I 2021 åpnet de for å ta bilen fra sjåfører som kjører over 200 kilometer i timen.

Shakhwan Ameen betalte omtrent 3 millioner kroner for sin Lamborghini Huracan Spider. Denne ble inndratt av dansk politi da han ble stoppet i fartskontroll på veg hjem til Norge med sin nye bil. Foto: Privat.

Norske Shakhwan Ameen (33) er en av de som er blitt fratatt bilen sin i Danmark. Han ble målt til 228 km/t, men hevder selv han kun kjørte mellom 130–150 km/t. Han sier til NRK at også han støtter et slikt lovverk.

– Det synes jeg er bra, jeg er ikke imot denne regelen. Jeg synes det er greit for folk som faktisk bryter loven, sier han.

Også Høyre tar til orde for å innføre regler der bilen kan inndras.

mest lest